Strutsin koipiluusta tehdyn putkiluupuukon päässä on korukivenä lumihiutaleobsidiaani.

– Kurssilla käydään läpi suomalaisen puukonrakennuksen perusasiat sekä opitaan rakentaman puukko tuppineen perinteisenä käsityönä, sanoo Eskola.

Eskola veti ensimmäisen puukkokurssinsa 13 vuotta sitten. Kiinnostus puukkoihin heräsi kuitenkin jo 13-vuotiaana, kun isä osti Tapanille partiolaispuukon.

– Ensimmäisen puukkoni valmistin 1976 ja vuonna 2000 läksin kurssille oikeasti oppimaan puukontekoa. Kokonaan itsevalmistaen ja terät takoen olen puukkoja tehnyt parikymmentä vuotta. Kouvolan kansalaisopistossa olen pitänyt 2 – 4 puukkokurssia vuosittain 13 vuoden aikana.

– Kouvolaan on perustettu puukkoharrastajille oma yhdistys Puukkojunkkarit, johon kuulun myös itse.

Tapani Eskola on merenkulkija ja ylikonemestarina hän on seilannut maailman meret. Yhdeksän vuotta sitten hän lopetti merityöt ja paneutui kirjaimellisesti maallisiin harrastuksiin.

Eskola sanoo, että puukko syntyy kyllä jokaisen ensikertalaisenkin käsissä. Käytössä kurssilaisilla on kaikki tarpeelliset metalli- ja puutyökalut.

– Puukon terä taotaan hiiliteräksestä, joka käsitellään ja viimeistellään perinteisin menetelmin. Valmiiksi tehty terä kiinnitetään puukon kahvaan ruodostaan niittaamalla.

– Puukon pään eli kahvan voi rakennella vaikka visapalikasta tyylittelemällä ja heloitus voi olla vaikka messinkiä. Puukon tuppi ommellaan perinteisin menetelmin lehmännahasta, valottaa Eskola.

Puukkomestari Eskola sanoo, että ensimmäinen puukko on tekijälleen yleensä se helpoin.

– Siitä eteenpäin tekijän itsensä vaatimustaso nousee tiedon karttuessa. Jokaiselta kurssilta muutama jää koukkuun ja ilmestyy seuraavallekin kurssille.

Jokainen puukonrakennuskurssi päättyy loppupalaveriin, jossa kurssilaiset yhdessä arvioivat rakentamiaan puukkoja.

– Naiset pärjäävät kurssilla yleensä erinomaisesti, monilla kursseillani kauneimmat valmistuneet puukot ovat juuri naisten valmistamia. Loppupalavereissa tekijäin silmistä näkyy aitoa ylpeyttä. Se kannustaa minuakin vetämään yhä uusia kursseja, sanoo Tapani Eskola.

Tiivistahtinen puukkokurssi alkaa perjantaina 20.5. klo 17 Pappilansalmen koulun teknisen työn salissa. Kahtena perjantaina ollaan koolla klo 17–21, kahtena lauantaina ja sunnuntaina klo 9–16.45. Osa koulutuksesta tapahtuu Ekamin metallipuolella.

Kurssille on ilmoittauduttava viimeistään 9.5. Paikkoja on 16 kurssilaiselle.

  • Slider image
  • Slider image

Puukonteon harrastajia on Suomessa muutama tuhat, arvioi Tapani Eskola esitellen tekemäänsä hyljepuukkoa.

Tapani Eskolan tekemän puosunpuukossa on damaskusterä, puukon pää eli kahva on pronssia, tuohta ja ebenpuuta.

  • Slider image
  • Slider image