Kolme kaupunginvaltuutettua on eronnut Haminan kaupunginvaltuustossa Kokoomuksen valtuustoryhmästä. Eron jälkeen Kokoomuksen valtuustoryhmään jää seitsemän valtuutettua.

Valtuustoryhmästä erosivat ensimmäisen kauden valtuutetut Tero Pasi, Tomi Tuomisalo ja Kalle Heijari. Eron syiksi mainittiin tiedotteessa näkemyserot elinkeino- ja vetovoimapolitiikassa, pitkän tähtäimen strategiassa ja kiinteistöjen hoidossa.

Kolmikon mukana myös varavaltuutetut Ella Ström ja Satu Kankala erosivat valtuustoryhmästä. Seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa uusi ryhmä esiintyy nimellä Suunta.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajalle Veli-Matti Hartikaiselle kolmikon ero ryhmästä tuli yllätyksenä.

– Kunnallispoliittinen ohjelma on tehty yhdessä, enkä ymmärrä, missä ovat näkemyserot, eikä ohjelman muutostarvetta ole kukaan edes esille nostanut. Kaupungin strategia puolestaan on valtuuston yhdessä työstämä ja hyväksymä paperi. Kokoomuksen ryhmässä on aina keskusteltu mutta yhteiset päätökset syntyvät demokraattisesti enemmistöpäätöksinä. Siihen kolmikko ei aina taipunut, sanoo Hartikainen.

– Myös eri mieltä saa olla, kunhan se etukäteen ryhmälle kerrotaan.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Inkeroinen-Lalu (kok) pitää valtuutettujen eroa hyvin erikoisena tapana vaikuttaa asioihin.

– Politiikka on joukkuelaji ja demokratiassa enemmistön kanta ratkaisee päätökset. Kompromissikykyä ja yhteistyötaitoja vaaditaan kaikilta, niin oman kuin muidenkin ryhmien kesken. Eron yksittäisiä syitä voin vain arvailla, sanoo Inkeroinen-Lalu.

Tero Pasi sanoo, että eroon on useita syitä.

– Haminan kehittämisen linjaukset ja ideologiamme eivät kohdanneet. Jos olisin jatkanut Kokoomuksen valtuustoryhmässä, olisi täytynyt pettää itseään asiassa kuin asiassa, sanoo Pasi.

Kolmikon puolesta puhunut Tero Pasi painottaa, että eronneet eivät hylkää Kokoomuksen ideologiaa eivätkä myöskään eroa puolueesta. Eronneista Tomi Tuomisalo on myös Haminan Kokoomus ry:n puheenjohtaja.

– Asioiden valmisteluun vaadimme parempaa paneutumista, johon käyttäjät on saatava tiiviimmin mukaan. Esimerkiksi kyläkoulujen tulevaisuutta pitää katsoa lasten vinkkelistä. Kylille omat koulut ovat tärkeä paikka, siellä kohtaavat kaikki kyläläiset lapsista vaareihin ja mummoihin, sanoo Pasi.

– Suurlipun murheellinen tarina ei olisi koskaan lähtenyt lentoon, jos mielipiteitämme olisi kuultu. Hanke on vienyt virkamieskunnaltamme valtavasti resursseja eikä loppua näy.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Inkeroinen-Lalu kertoo, että päättäjät ovat jo monta vuotta halunneet vaikuttaa enemmän asioiden valmisteluun.

– Siksi päätös valiokuntamalliin siirtymisestä pari vuotta sitten tehtiinkin, uuden prosessin koulutus ja sisäänajo on koko ajan käynnissä. Asioihin vaikuttaminen tapahtuu päättäjien ja viranhaltijoiden välisessä vuorovaikutuksessa eri toimielimissä. Ei niin, että yksittäinen päättäjä marssiin viranhaltijan huoneeseen ja sanoo, että minä haluan asian menevän näin, sanoo Lalu-Inkeroinen.