Haminassa odotetaan kesää. Eniten odotetaan torilla, joka on kesää sykkivän kaupungin keskipiste. Tori täyttyy torikauppiaista ja myytävien tuotteiden valikoima kestää vertailun suurempiinkin kaupunkeihin.

Tori on kesällä myös merkittävä työpaikka monille, sillä torin kauppiaille kesä tuo sellaisen myynninlisäyksen, että siitä ei ilman lisätyövoimaa selviä. Monet nuoret ovatkin löytäneet elämänsä ensimmäiset kesätyöpaikat juuri torilta.

Kesän torikahviloilla on Haminan torilla jo legendaarinen maine. Palveluun tulee jatkossa myös tasonkorotus, kun kahviloissa alkaa alkoholin tarjoilu. Cafe Mirjam on saanut luvat alkoholintarjoiluun, samoin viime vuonna aloittanut Tori grilli.

Joku saattaa miettiä, tarvitaanko torilla alkoholitarjoilua. Kun tarjoilua on, miksei annettaisi asiakkaiden tehdä omat valintansa? Tallinnaan matkaava suomalainen istahtaa kyllä notkeasti kesäiseen torikahvilaan ja tilaa oluensa – miksei se voisi toimia täälläkin!

Haminan torin ilme on muutamassa vuodessa muuttunut monella tavalla. Muutoksen tulee kuitenkin jatkua edelleen, palvelujen parantaminen vaatii säätämistä ja kehittämistä.

Torin viimeisimmässä suuressa muutoksessa kaupungin byrokraattien ja torikauppiaiden sukset olivat jonkin aikaa ristissä. Päättäjät linjasivat torin kehityksen suunnan ja torikauppiaat heräsivät liian myöhään päätöksiin, jotka oli jo nuijittu pöytään.

Jatkossa torin kehittämisessä pitää torikauppiaita kuunnella tarkalla korvalla, sillä he ovat torilla ainoita ammattilaisia. Torikaupalla menee silloin hyvin, kun byrokraatit pysyvät etäämmällä. Kun kauppias hymyilee, silloin riittää asiakkaitakin.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja