Hyväntuulinen Heidi Hautala oli kiinnostunut nuorten mielipiteistä. Hautala on osa-aikaisesti kaakkoissuomalainen; hänellä on talo Luumäellä, josta tuli nytkin paikalle.

Keskustan, Kokoomuksen, Perussuomalaisten, Sosiaalidemokraattien ja Vihreiden paikallisjärjestöt järjestivät yhteisen eurovaalipaneelin Lounashuone Kerhon tiloissa .

– En nyt muista, kuka varsinaisesti ehdotti yhteistyötä, mutta heti olimme kaikki innolla tätä järjestämässä, kertoi Tomi Tuomisalo Haminan Kokoomuksesta.

– Äänestäjien kannalta on hyvä, että he pääsevät samalla kertaa kuulemaan eri puolueiden edustajien näkemyksiä.

Edustava joukko olikin saatu liikkeelle. SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm tuli illaksi Haminaan kesken säätytalolla käytyjen hallitustunnustelujen. Vihreiden Heidi Hautala on parlamentin varapuhemiehenä yksi vaikutusvaltaisimpia europarlamentaarikkojamme. Kokoomuksen Hans Adolf Ehrnrooth on entinen ammattisotilas, jolla on kokemusta kansainvälisistä tehtävistä, Keskustan Anniina Ruottu puolestaan kansainvälisen politiikan tutkija.

Perussuomalaisten edustajaksi oli tarkoitus saada Euroopan alueiden komitean jäsen Ilpo Heltimoinen Lappeenrannasta. Heltimoinen oli aiemmin päivällä joutunut osalliseksi tilanteeseen, jossa lappeenrantalaisessa kauppakeskuksessa riehui päihtynyt henkilö puukon kanssa. Väkivaltaa ei ollut suunnattu erityisesti Heltimoista vastaan eikä hän loukkaantunut tilanteessa. Sijaisena toimi PS:n Kymen piirin vaalipäällikkö, paikkakunnan oma poika, Peter Muurman.

Odotetusti ilmasto, maahanmuutto ja talous nousivat värikkään, mutta hyvähenkisen keskustelun pääpuheenaiheiksi.

Ehdokkailta kysyttiin myös EU:n toimien onnistumisesta. Positiivisena mainittiin melko yksimielisesti vakaa rauha jäsenmaiden kesken ja vapaa liikkuvuus unionin sisällä. Parantamisen varaa nähtiin mm. talous- ja rahapolitiikassa, EU:n sisälle suuntautuvan maahanmuuton hallinnassa, hallinnon byrokratiassa ja tasapuolisuudessa.

Yksi asia on kuitenkin varma: EU-vaaleissa kannattaa äänestää. Euroopan parlamentti on unionin ainoa suoraan vaaleilla valittu toimi­elin. Se osallistuu unionin lakien laatimiseen ja hyväksyy unionin talousarvion sekä valvoo EU:n komission ja toimi­elimien toimintaa. Näihin asioihin kannattaa suomalaistenkin ottaa kantaa äänestämällä.

Nuoria kiinnostavat EU-asiat esillä

EU-vaalipaneelia edelsi Haminan ja Kotkan Vihreiden nuorten toimintaryhmän järjestämä tapaaminen paikallisille nuorille Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautalan kanssa.

Keskusteluissa nuoret nostivat esille useita asioita, pohdittiin mm. EU:n tekijänoikeusuudistusta, vastakkainasettelun voimistumista poliittisessa keskustelussa, kiertotaloutta sekä miten autoilua tulisi kehittää ympäristöystävällisemmäksi.

Hautala oli iloinen kutsusta tulla tapaamaan nuoria.

– Nuorten ihmisten ääni on saatava kuuluviin, tämän hetken päätökset vaikuttavat heidän tulevaisuuteensa, arvioi Hautala.

  • Slider image

Jalle Niemelän (edessä vas.) vetämä EU-paneeli veti paikalle hyvin yleisöä. Osallistujat selkä seinää vasten vasemmalta Hans Adolf Ehrnrooth (kok), Anniina Ruottu (kesk), Peter Muurman (ps), Heidi Hautala (vihr) ja Antton Rönnholm (sdp).

  • Slider image