Tasavallan presidentti enemmän kuin piipahti EME NY:n standillä. EME-yrittäjät vas. Esra Ibolar, Matleena Parkko ja Ellinoora Nordström. (Kuva: Matti Porre/presidentin kanslia)

Yrittäjyyskoulutukseen jo kymmenisen vuotta panostanut Vehkalahden koulu oli jälleen vahvasti esillä valtakunnallisessa tapahtumassa Uskalla yrittää 2019. Vaikkei voittoa perusasteen sarjassa tullutkaan, koulua finaalissa edustanut EME NY oli tyytyväinen kisamatkaansa.

– Aina asioita voitaisiin tehdä paremmin, ryhmämme yrityksen esittely olisi voinut mennä sujuvamminkin, kertoi Esra Ibolar, jonka lisäksi EME NY:n joukkueeseen kuuluivat Ellinoora Nordström ja Matleena Parkko Vehkalahden koulun ysiluokalta.

Yksi matkan huipentuma oli presidentti Sauli Niinistön tapaaminen, johon tytöt olivat varautuneet valmistamalla presidentin koiralle Lennulle oman lahjan.

– Presidentti vietti luonamme aikaa enemmän kuin millään muulla osastolla. Hän selvästi arvosti yrityksemme toimintaa, valmistamme etupäässä kierrätystavaroista koirienleluja ja myös vaatteita, kertoi Esra.

– Tapahtuma sinänsä ja kaikki kaverit siellä oli huippujuttu! Tapaaminen presidentin kanssa tuli sitten kruununa kaiken päälle, kiteytti Ellinoora.

EME NY:n tytöt perustivat viime syksynä opiskeltuaan yrittäjyyttä ensin vuoden kasiluokalla. Nuori yritys NY:ssä nuoret perustavat pienellä pääomalla itse ideoimansa yrityksen, jonka tuotteiden markkinointiin ja valmistamiseen keskittyvät ysiluokan ajan.

Yrittäjyyskursseja Vehkalahden koulussa yhdessä Paavo Kriktilän kanssa vetävä Ira Taskinen oli tyytyväinen tyttöjensä menestykseen.

– Heillä on ollut hieno kasvutarina näiden kahden vuoden aikana. Tytöt vetivät upeasti roolinsa Uskalla yrittää -tapahtumassa ja minä taisin olla se, joka jännitti eniten, tunnusti opettaja.

Ylpeä koulunsa oppilaiden menestyksestä oli myös rehtori Anssi Kukkanen:

– Koulun tehtävä on tukea nuorten yrittäjyyttä eikä missään tapauksessa asettaa esteitä sille. Olemme lähes jokaisena vuonna päässeet valtakunnalliseen finaaliin, oikealla tiellä ollaan, arvioi rehtori.

Ira Taskinen sanoi, että NY-toiminta tukehtuisi alkuunsa, jos koulun johto olisi poikkiteloin.

– EME:n saama tuki oli lähinnä henkistä, kierrätysmateriaaleista valmistettuihin tuotteisiin kului hieman lankaa ja koulun ompelukoneet olivat vapaasti käytössä. Yrittäjäkurssi on paljon muutakin kuin kaksi tuntia per viikko, sanoi Ira Taskinen.

Rehtori oli tyytyväinen koulun saamaan valtakunnalliseen näkyvyyteen:

– Tällaiset tapahtumat nostavat esiin persoonia, jotka muuten jäisivät ehkä taka-alalle, yrittäjyyskurssit ovat kovaa tavaraa nuorten cv:ssäkin. Nämä tytöt olivat koulumme tähtiä, luonnehti rehtori Kukkanen.

  • Slider image

Uskalla yrittää -fiiliksissä opettaja Ira Taskinen sekä EME:n tytöt Ellinoora Nordström, Esra Ibolar ja Matleena Parkko.

  • Slider image