Yksi P.J. Virtasen keräilyharvinaisuuksista on jatkosodan aikana Karjalan II armeijakunnan komentajalle, kenraalimajuri Taavetti Laatikaisen joululahjaksi saama 762 Simonov AVS 36 kivääri. Sotasaaliskiväärin kenraalille lahjoittivat armeijakunnan upseerit.

– Tapahtuman taustalla on Asekerho -93, josta kyllä löytyy alaan vihkiytyneitä tasokkaita harrastajia tapahtuman vetureiksi, sanoi Virtanen.

Militaria ja keräilymessut pidetään ensi lauantaina klo 10 – 16 Hamina Bastionissa.

Virtanen innostui aseiden keräilystä opiskeltuaan Kadettikoulussa 1960-luvun alussa.

– Kadettikoulun johtaja kirjoitti väljästi aselupia sotilashenkilöille poliisivarikoilta ja esiliikkeistä saataville aseille. Tiukat kriteerit ovat tulleet asekauppaan paljon myöhemmin, kertoi Virtanen.

Virtasen oma asekokoelma on lain edellyttämällä tavalla säilössä turvallisessa paikassa, joka on löytynyt entisen pankin holvista. Aseita on miekoista käsiaseisiin ja kivääreistä konetuliaseisiin.

– Tuplakappaleet olen aina myynyt pois. Asiakkaita minulla on esimerkiksi Puolasta, Australiasta, Itävallasta, Virosta ja Latviasta. Suomalaisia asiakkaita on tosi niukasti, sitä rajoittaa aseluvan kalleuskin.

– Keräämistäni aseista suuri osa on omilla luvillani, ne aseet eivät ole myynnissä.

Militaria- ja keräilymessuilla on vankka asema Suomen mutta myös koko Euroopan aseharrastajien piirissä. Virtanen harmittele vain sitä, että kauppa käy nykyisin kehnonlaisesti.

– Messujen kaikki 30 pöytäpaikkaa on kuitenkin myyty. Itse tyydyn pienellä kalustollani tällä kerralla vain yhteen pöytään.

  • Slider image
  • Slider image

Sodanaikainen Aimo Lahden suunnittelema itselataava pistooli 900 L35 on saanut ylleen rintamalla taidokkaasti valmistetun nahkakotelon.

P.J. Virtanen esittelee meille tutun rynnäkkökiväärin RK 62:n kolmea kehitysvaihetta.

  • Slider image
  • Slider image