Opistojen yhdistyminen ei muuta käytännössä niiden arkipäivää. Toiminta jatkuu molemmissa toimipaikoissa ja uutta kehitetään. Haku ensi syksynä alkaviin koulutuksiin on käynnissä, vakuuttavat molemmat rehtorit Sanna Gango (vas.) ja Olli Laurila, Karjalan Evankelisen Seuran hallituksen pj Juha Tanska ja Kymenlaakson Opiston kannatusyhdistyksen hallituksen pj Veikko Niemi.

Kymenlaaksoon on syntymässä yksi Suomen suurimmista vapaan sivistystyön kansanopistoista, kun Jamilahden kansanopisto ja Kymenlaakson Opisto yhdistävät koulutustoimintansa Kymenlaakson Opistoksi vuoden 2020 alusta.

– Olemme tutkineet erilaisia vaihtoehtoja, joilla varmistaa kansanopistotoiminnan jatkuvuus ja kehittyminen pitkällä tähtäimellä, kertoo nykyistä Jamilahden kansanopistoa ylläpitävän Karjalan Evankelisen Seuran hallituksen puheenjohtaja Juha Tanska.

Neuvotteluja seura on käynyt valtakunnallisten ja paikallisten toimijoiden, mm. Haminan kaupungin kanssa toimintojen yhdistämisestä kansalaisopiston kanssa.

– Selvitystyö kaupungin kanssa toi meille yhteisymmärryksen siitä, ettei kunnallinen liikelaitosmalli ole ideaali kansanopistotoiminnan kannalta.

– Kansanopiston opiskelijat ovat lähtökohdiltaan yhä heterogeenisempi ryhmä, jolla on erilaisia tarpeita. Yhdistyminen Kymenlaakson Opiston kanssa maakunnalliseksi vapaan sivistystyön koulutuspalvelujen tuottajaksi luo laajemmat resurssit joustavaan ja tarpeita vastaavan toiminnan järjestämiseen, Jamilahden rehtori Sanna Gango toteaa.

Nykyisen, Kouvolan alueella toimivan Kymenlaakson opiston rehtori Olli Laurila on tyytyväinen ratkaisuun.

– Tulevaisuuden Kymenlaakson opistolla on kaksi toimipistettä, Jamilahti ja Inkeroinen. Meillä on myös kansalaisopistotoiminnan järjestämislupa, mikä mahdollistaa toiminnan myös Jamilahdessa. Käytännössä se tarkoittaa kansanopistotoimintaa tukevia lyhytkursseja, Haminan kansalaisopiston kanssa kilpailevaa toimintaa ei tule.

Opistojen yhdistymiselle tarvitaan vielä opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksyntä, joka saataneen viimeistään syksyllä.

Yhdistyvien opistojen vakituinen henkilöstö siirtyy uuden opiston palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Jamilahden kiinteistöt jäävät edelleen Karjalan Evankelisen Seuran omistukseen. Seura vuokraa opetustilat ja järjestää ruokapalvelut uudelle opistolle.