Kesän turistikausi ottaa Haminassakin ensiaskeleitaan. Vieraitten palveluihin onkin satsattu nyt enemmän kuin vuosiin, mutta riittääkö se!

Joka kesä on kuultu napinaa kahviloitten puutteesta, etenkin kahviloitten, jotka palvelevat iltaisin sekä myös sunnuntaisin. Samansuuntaisia ongelmia on kuultu ruokaravintoloista. Tilanne on kuitenkin parantunut vähitellen, mutta takavuosien tarjonnan laajuuteen tuskin enää palataan.

Mikään ei riitä kaikille, mutta myös sunnuntaisin palvelevia kahviloita Haminan keskustassa on ainakin kolme: Raati Cafe Kaneli, S-ostoskeskuksen kahvila sekä torin kaksikin kahvilaa. Viikolla palvelutarjontaa lisäävät Konditoriakahvila Huovila sekä Kahvila Varvara.

Kahviloitten aukioloajat vaihtelevat, mutta kahvihampaan saa hiljaiseksi myös baareissa ja pubeissa.

Viikonlopun ruokaravintolat ovat toinen juttu. Tällä hetkellä viikonloppuina nälkäisiä palvelevat Mon ami sekä vuosi sitten heinäkuussa aloittanut WenJing. Tarjonta paranee, kun Trattoria Tervanaru starttaa Tervasaaressa ja Kahvila Aallokossa avautuu ravintola uusien omistajien myötä. Sensijaan Haminan Pursiseuran ravintola Pienessä Vuohisaaressa pysyy kesän suljettuna.

Linnoitusravintola Kamu! laajentaa aukiolojaan heinäkuussa ainakin lauantaille, siihen saakka Kamu palvelee vain lounaspaikkana. Oman lisänsä ruokapuoleen tuo uusi Social Burger Joint.

Ei Haminassa  nälkään tarvitse kuolla, sillä pizzerioita on Kotipizzan lisäksi kuusi muuta, jotka sijoittuvat eri puolille kaupunkia. Kaikille eivät pizzat kuitenkaan kelpaa, silloin nälän siirtämisessä ainakin viikonloppuna voi tulla ongelmia.

Miksi palveluitten tarjoaminen on haastavaa? Kaikki lähtee kuitenkin asiakastottumuksista. Hamina – Vehkalahti on laaja maaseutukaupunki, jossa on totuttu ruokailemaan kotona perhepiirissä. Ulkonasyömisen kulttuuri on vielä ohutta. Yritysvieraitten kestitseminen oli vielä viime vuosituhannella hulvatonta, siinä yrityksen visaa vingutettiin, mutta oli silloin runsaasti palvelujakin tarjolla. Ne vuodet ovat kuitenkin takana.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja