Katariina Cozmei näyttävässä suorituksessa suomenhevostammalla Turtuman Tyttö.

Ratsastusjousiammunnassa tähdätään laukkaavan hevosen selästä käsinviritettävällä jousella yhteen tai useampaan tauluun. Lajin suomenmestaruuskilpailut pidettiin Harjun oppimiskeskuksessa. Kolmipäiväisessä kilpailussa ratsukot kilpailivat kolmella erityyppisellä radalla.

Kolmen osakilpailun tulokset toivat Suomen mestaruuden Marko Suhoselle hevosella Luna Lukas. Kouvolalainen Suhonen on lajin pioneeri Suomessa.

– Jousiammuntaa olen harrastanut jo kauan. Pikkupojan haaveena oli myös oppia ratsastamaan. Youtubessa törmäsin videoon, joka yhdisti nämä molemmat. Siitä se lähti. Aloin etsiä tietoa ulkomailta, sillä Suomessa ei lajia vielä tunnettu. Suomen Ratsastusjousiampujain liitto rekisteröitiin 2010.

Kilpailulajina ratsastusjousiammunta vaatii hevosen käsittelytaitoja, vakaata kättä ja hyvää kehonkoordinaatiota. Lajin harrastamiseen ei kynnys ole kuitenkaan niin korkea kuin voisi luulla:

– Tässä lajissa voi pärjätä aivan tavallisella hevosella, ei tarvita mitään kymppitonnien kisatykkiä. Hevosen on siedettävä aseita ja ääniä, ja sen on pidettävä laukkaamisesta ja toimittava painoavuilla ilman ohjastuntumaa, Marko kertoo.

Ratsastusjousiammunnan harrastajamäärät  ovat kasvaneet nopeasti. Moni on aloittanut lajin aivan nollasta, ilman aiempaa ratsastus- tai jousiammuntakokemusta.

– Tämä on siitä kiitollinen laji, ettei jousen jäykkyydelle ole säännöissä määräyksiä. Näin ollen kaikki voivat kilpailla samassa luokassa sukupuolesta tai iästä riippumatta.

Ratsastusjousiammunta SM-tulokset: 1) Marko Suhonen – Luna Lukas, 2) Anna Minkkinen – Altofino ox, 3) Nuppu Siro – Carmencita Hill’s

  • Slider image

Kilpailun tähti oli Suomessa asuva romanialainen Mihai Cozmei, joka pienellä islanninhevosella Brana frá Hennum oli niin nopeudessa kuin osumatarkkuudessa lyömätön. Cozmei on maailman parhaita ratsastusjousiampujia.

  • Slider image