Kymsotesta on tulossa eripuran synnyttämä hirviö, jota pelätään pian koko Kymenlaaksossa. Kun Kymsote vastaa meidän kaikkien sosiaali- ja terveyspalveluitten tuottamisesta ja organisoinnista, sille on tarpeellista antaa hyvät neuvot ja vaatia neuvojen noudattamista.

Kiirevastaanoton säilyttäminen Haminan terveysasemalla on kaikkien haminalaisten tavoitteena. Yhteistä etuamme vaalivan kaupunginvaltuuston selväsanainen viesti vaatimuksineen on mennyt Kymsoten yhtymävaltuustolle.

Paketissa on runsaasti liikkuvia osia. Kymsote on jo viestittänyt rahapulastaan ja yt-neuvottelujen jälkeen iso joukko on odottamassa irtisanomislappua. Kun väkeä vähennetään, toimintaakin supistetaan.

Toimivaksi havaittu Haminan hammashoito on asia, josta Hamina ei aio luopua. Hammashoitolastamme ovat kuntalaiset saaneet tähänkin saakka lähipalveluna oikomishoidot ja särkyvastaanoton. Tulevaisuuden Kymsote-visiossa merkittävät suuterveydenhuollon palvelut ja toiminnot siirretään Karhulaan tai Keskussairaalaan. Ei käy haminalaisille.

Toimiva vuodeosasto palvelee laajaa joukkoa erinomaisesti mahdollistaen myös saattohoidon järjestämisen Haminassa. Sen arvo Haminassa ymmärretään, mutta ymmärtääkö Kymsote?

Ennaltaehkäisevä hoito on tunnetusti sekä edullisinta että toimivinta. Se kyetään pitämään toimivana vain panostamalla oikeisiin asioihin. Omaishoitoa pitää kannustaa ja siihen pitää luoda entistä paremmat edellytykset. Omaishoitoa tukeva kotisairaanhoito on voimavara, kun ikääntyvä vanhus haluaa viettää viimeiset vuotensa turvallisen ja tutun kodin ilmapiirissä.

Haminan osaamista kuntoutuspuolella arvostetaan myös Kymsotessa, jonka asiantuntijat ovat käyneet tutustumassa Haminan osaamiseen. Hoiku on kuntoutuksen osaajana jo instituutio, eikä sen siirtämistä saati lopettamista edes suunnitella.

Kymsoten suunnitelmista kannattaa olla tarkasti perillä. Monisäikeinen paketti voi tuoda ikäviä yllätyksiä koko Kaakonkulmalle, ellei suunnitelmia valvota korjauksia vaatien. Paketin solmimista ei ainakaan helpota maakunnan kaksinapaisuus, jossa etelä ja pohjoinen (lue Kotka ja Kouvola) vaalivat omia etujaan joustamatta mistään.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja