Turkian lavan viime juhannustanssien tunnelmia ikuisti valokuvaaja Nancy Mäki.

Turkian lavalla on viihdytetty tanssiva kansaa jo 70 vuotta! Sen kunniaksi ensi perjantaina, kesän viimeisenä tanssi-iltana on tarjolla vieraille valtava täytekakku kahveineen! Kansaa tanssittaa Varjokuva ja muutaman vuoden takainen tangokuningas Kyösti Mäkimattila.

Lavaa pyörittävällä Turkian Tuiskeen väellä on jälleen takanaan toiminnan kesä.

– Jokunen vuosi on menty muutamilla tansseilla per kesä. Talkooväki pysyy remmissä mukana paremmin, kun emme vedä heitä äärimmilleen, paljastaa Tuiskeen puheenjohtaja Päivi Peltola.

– Periaatteemme on järjestää muutamat kunnon bileet kesässä. Alan kilpailu on kovaa ja olemme päättäneet tehdä hyvää työtä omilla resursseillamme.

Talkooväkeä onkin 70 vuoden aikana riittänyt, mutta perjantaina heitä myös palkitaan:

– Nyt juhlimme omaa talkooporukkaamme, illan työntekijät kaivamme muualta kuin vakioväestämme, lähinnä emoseuramme Vehkalahden Veikkojen kaartista. Perjantain tanssit on myös kiitos vuosia ahertaneille seura-aktiiveille!

Turkian lava rakennettiin 70 vuotta sitten nykyiselle paikalleen. Tanssilattialla on 270 m2 tilaa, lattia on rakennettu 6-kulmion muotoon, kuten niin monet suomalaiset kesälavat. Tanssilavan edeltäjä Turkialle rakennettiin jo 1920-luvulla, mutta kattamaton lava on tuhoutunut ajan hampaan alla.

– 1990-luvulla lavalle tehtiin mittava remontti. Ravintolapuoli laajennettiin ja lava uudistettiin muutenkin isosti, kertoo Peltola.

Tanssijoilla on aina suosikkilavansa, niin on myös esiintyvillä taiteilijoilla ja yleisöllä.

Juhannusaattona Turkin lavalla oli hillitön meininki, kun tahteja löi kaksi tangokuningasta Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela sekä Jackpot-bändi.

– Juhannus oli monella lailla tämän lavan kohokohta. Lipunmyynnin jouduimme lopettamaan 1200 myytyyn lippuun, tupa oli kertakaikkiaan täynnä, mutta tunnelmat olivat katossa!

Marko Maunukselan juhannuspäivitys facebookiin kertoo paljon taiteilijan fiiliksistä:

”Turkian lava! Ihan käsittämätön lava! Ei tällaisia paikkoja oo kyllä Suomessa muita! Lipunmyynti lopetettiin kun 1200 henkeä oli sisässä. Kaikkien aikojen ennätys! Gimmat, papat, mummot ja mammat. Kaikki siellä humppaa ja jumppaa sulassa sovussa.”

Päivi Peltola myöntää, että juuri Turkian tunnelmaa ovat kiitelleet kaikki taiteilijat:

– Turkian tunnelma on lyömätön! Me emme ole tiukkapipoja ja tansseja junailemme rennolla fiiliksellä ja siitä tuntuvat tykkäävän kaikki, arvioi Peltola.

– Perjantain jälkeen Turkian lavalla tanssitaan jälleen ensi vuonna juhannusattona!