Kotkalainen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero on ollut Antti Rinteen hallituksen toimeliaimpia ministereitä. Otsikoihin Paatero on päässyt jäädyttämällä Postin aikeet siirtää jakelukeskusten väkensä halvempien työehtosopimusten piiriin. Samalla Paatero nappasi pöydälleen tarkasteluun Postin johtajien jättitulot. Rikkana kokonaisuudessa on myös Postin ostama kallis golfosake, joka hankittiin mittatyönä pääjohtajalle.

Paatero kävi kiinni sumeilematta myös Veikkauksen asioihin senjälkeen, kun julkisuudessa nousi tarkasteluun Veikkauksen pelaamaan yllyttävä mainonta sekä johdon avokätinen palkitsemislinja. Veikkaukseen Paatero järjesti pikapikaa ylimääräisen yhtiökokouksen, jonka seurauksena hallituksen saivat jättää kaikki neljä eduskunnan valitsemaa poliitikkoa. Hallituspaikan hinta oli 2 000 euroa/kk ja päälle 600 euron kokouspalkkiot, se tuntuu jo kansanedustajienkin tilipusseissa.

Paateron peliliike ennakoi samantien myös sitä, että valtionyritysten hallinnoissa poliitikkojen panos tulee pienenemään entistä selkeämmin myös jatkossa.

Suoran toiminnan ministeriksi Paatero osoittautui jo toimiessaan Stubbin hallituksen kehitysministerinä. Silloin hän torppasi valtionyhtiöiden johdon ja hallituksen avokätiset palkitsemisjärjestelmät.

Tavallinen kansa myhäilee, kun joku iskee ylimitoitettuihin johtajien tuloihin ja palkkioihin. Mutta asioissa on aina toinenkin puoli. Kun Veikkaus saneeraa 3 000 pelikonetta, kapenee myös monen kioskikauppiaan ja baarin leipä, jopa elinmahdollisuudet. Kun pelikauppa hiipuu, hiipuvat myös valtion tulot.

Ehkäisevän päihdetyönohjaajan koulutuksen saanut 55-vuotias Paatero nousi eduskuntaan helmikuussa 2006 Sinikka Mönkäreen siirryttyä Raha-automaattiyhdistykseen. 2007 vaalien jälkeen Paatero on mennyt kevyesti vaaleissa läpi eduskuntaan nyt jo neljä kertaa.

Tulevaisuus näyttää, riittävätkö hänen kyntensä Postin palkkauskysymysten junailemiseen perinteisten työmarkkinatoimijoiden rinnalla.

Veikkauksen monopoliaseman purkamisesta on puhuttu vuosia. Paateron jämäkkä ote Veikkauksesta kielii siitä, ettei hän aio ensimmäisenä sen monopoliasemasta luopua.

Kaakonkulmalla odotetaan innolla, riittääkö ministerillä aikaa pönkittää oman kotiseutunsa hankkeita.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja