Elma Talsi, 4, uhkuu intoa päästä ensimmäisiin luisteluharkkoihinsa. Isoveljen luistimet pääsevät uusiokäyttöön. Äiti Milla Laine toimii henkilökohtaisena avustajana.

Taitoluistelu on huipputasolla yksi maailman vaativimmista lajeista, mutta siitä huolimatta laji kiinnostaa tyttöjä kaikkialla. Hamina ei ole poikkeus. Kun Haminan Taitoluistelijat aloitti 3–7-vuotiaille tytöille luisteluleikkikoulun, paikalle Haminan jäähalliin saapui lähes 30 lasta.

– Luisteluleikkikoulumme on jokavuotinen juttu. Koulu vetää vuodesta toiseen, osa luistelijoista tulee kouluun useampana vuotena. Nyt oli jo ennakkoilmoittautuneiden määrä 19, kertoo seuran luistelukouluvastaava Miia Kiiski.

Luistelukoulussa lapset jaetaan lähtötason mukaan. Luisteluleikkikoulussa on yksi jääharjoitus viikossa ja yksi jumppa. Taitoluistelukoulussa jäitä on kahdesti viikossa ja jumppa kerran.

Monet lapsista ottavat luistelukoulussa tuntumaa jäähän ensimmäisen kerran.

– Luistelukoulussa opitaan ensiksi aivan perusasioita eli kaatumisia ja ylösnousuja. Jäähän pitää tutustua, sillä kukaan ei välty sadoilta kaatumisilta. Taidot karttuvat vähitellen kun mittariin tule harjoitustunteja, sanoo luistelukoululaisten vastuuvalmentaja Anastasia Fedorova, jolla on apunaan puolisen tusinaa apuvalmentajaa.

18-vuotiaan neitosen oma kilpailu-ura päättyi pari vuotta sitten.

– Loukkasin jalkani kolmoishypyssä. Hoitanut lääkäri määräsi jalan kipsattavaksi, mutta jälkeenpäin selvisi, että vamma olisi vaatinut leikkausta. Silloin se oli kuitenkin jo myöhäistä, kertoo Anastasia eli Nastia.

– Silloin olin murheellinen, koska olin juuri selviytynyt kultafinaaliin ja kaikki näytti hyvältä.

Luistelukoulussa kaikki harjoittelu on leikinomaista, hippaa ja muuta sellaista. Uusia asioita tulee mukaan taitojen kehityttyä.

– Paras pohja taitoluistelijan kehittymiselle on monipuolinen liikunta. Pallopelit, yleisurheilu, voimistelu, kaikista on hyötyä myös taitoluistelussa, jos haluaa lajiin panostaa, sanoo Nastia.

Luisteluleikkikoulun harjoitukset ovat keskiviikkoisin klo 17–17.50 jäähallin jäällä ja jumppa sitten klo 18.15 Ruissalon liikuntahallissa.

Taitoluistelukoulu harjoittelee jäällä keskiviikkoisin klo 17–17.50 sekä lauantaisin klo 18–18.50. Jumppa on lauantaisin klo 16.50–17.35 Ruissalon liikuntahallissa.

Molempiin ryhmiin sopii vielä lisää lapsia. Lasten luisteluleikkikoulu LLK maksaa 200 euroa/vuosi, taitoluistelukoulu TLK 360 euroa/vuosi.

– Kuluja seuralle syntyy valmennuksesta ja jäävuoroista. Esimerkiksi luisteluleikkikoulussa on paikalla aina vähintään neljä valmentajaa, valottaa luistelukouluvastaava Miia Kiiski.

  • Slider image
  • Slider image

Nastia Fedorovan ura taitoluistelijana päätyi loukkaantumiseen. Nyt riittää haasteita luistelukoulun valmennuspuolella.

Jää on armottoman liukas. Sen sai havaita myös 4-vuotias Elma, apuvalmentaja Alisa Repo on tukena.

  • Slider image
  • Slider image