Ira Taskinen seuraa, miten Senni Tykkä, Noora Tulokas ja Silja Saarela kokoavat aterian.

Motiva arpoo myös kaikkien Hävikkiviikolla Instagramin kuvakisaan hävikkiaterioista kuvia julkaisseiden luokkien kesken palkinnon. Lisäksi tuomaristo valitsee parhaimmat kuvat ja palkitsee niiden julkaisijat lokakuussa.

– Oppilaat tarttuivat innolla haasteeseen, kotitalouden lehtori Ira Taskinen sanoi ja kehui, miten nopeasti he ideoivat, mitä saamistaan raaka-aineista tekevät.

– Siitä, mikä on vielä syötäväksi kelpaavaa, vaikka ei enää olekaan myyntikelpoista, olemme jo nuorten kanssa puhuneet aiemmin.

– On laskettu, että kotitalouksissa menee vuodessa keskimäärin 25 kiloa ruokaa henkeä kohden hävikkiin, Taskinen kertoi.

– Oppilaat saavat vielä kotitehtäväksi tehdä kotona ruokaa hävikkielintarvikkeista. Tavoitteena on, että kotonakin alettaisiin hyödyntää myytäväksi kelpaamattomia, mutta vielä kunnollisia ja ravitsemuksellisesti hyviä raaka-aineita tai ainakin mietittäisiin, miten kotona voitaisiin vähentää hävikkiin menevän ruoan määrää.

Raaka-aineet tulivat K-Kauppias Sari Saviselta. Sari Savinen kertoi, että oli ollut heti innoissaan, kun Ira Taskinen oli kysynyt, lähtisikö hän mukaan tempaukseen. Sari Savinen on ollut hävikin vastaisessa taistelussa jo pitempään.

– Itäväylän ja Summan K-Marketeista lähtee myytäväksi kelpaamatonta ruokaa Haminan seurakunnalle kolme kertaa viikossa ja Kotkan seurakunnalle kerran viikossa.

– Meidän kaupoissa kertyy hyvin vähän biojätettä. Salaattibaarin tuotteet ovat lähes ainoita sellaisia, joita ei voida laittaa eteenpäin.

– Lisäksi meillä on joka päivä ResQ-kasseja, joiden sisältö vaihtelee. ResQ-sovelluksesta näkee, minkälaisia kasseja on tehty, milloin noutoaika alkaa ja mikä on niiden hinta, Savinen vinkkaa.

Vehkalahden koulun lisäksi Kymenlaaksosta hävikin vastaisessa taistelussa mukana oli myös Langinkosken koulu Kotkasta ja Eskolanmäen koulu Kouvolasta.

Motiva on valtion yhtiö, josta jakaa tietoa, ratkaisuja ja palveluja, joiden avulla voi tehdä vaikuttavia ja kestäviä valintoja.

  • Slider image
  • Slider image

Siiri Iivonen ja Joona Kontinen aloittivat makkaraperunavihannespannun teon sipulin pilkkomisella. He tekivät myös pääruoan rinnalle jogurttipohjaisen majoneesin ja jälkiruoaksi tuli suklaabanaanikuppikakkuja.

Saana Leivon, Sonja Hietasen, Iida Metsälän ja Nanna Vehmaan pääruoka koostui kalasta, pastasta ja valkosipulin kanssa pannulla paistetuista härkäpavuista.

  • Slider image
  • Slider image