Reimarin 12. lukijamatka suuntautui tällä kerralla Albanian Durrësiin. Yhteiskuvasta puuttuu kymmenkunta matkalaista.

Albanian maanjäristyksen keskus oli Adrianmeren alla rannikkokaupunki Durrësin kaupungin edustalla 30 kilometrin syvyydessä. 5,6 magnitudin tasolle yltänyt varsinainen järistys tapahtui klo 08.25, järistyksen ensimmäinen vaihe tuli jo klo 00.05.

Jälkijäristyksissään Durrës ja siitä 30 kilometriä itäänpäin mantereella sijaitseva Tirana tärisivät vielä iltapäivällä klo 16

Reimarin lukijamatkalaiset istuivat juuri aamun järistyksen aikaan bussissa kotimatkalla kohti Tiranan lentokenttää. Bussiin ei järistystä voinut tuntea.

– Tilanne Durrësissä rauhoittui lauantaina nopeasti, päivällä saattoi tuntea pieniä jälkijäristyksiä. Tässä maassa on totuttu maanjäristyksiin, sanoi Reimarin ryhmääkin opastanut Arjon Hila sunnuntaina.

– Jollei järistyksen keskus olisi ollut niin syvällä maan uumenissa, sen vaikutukset olisivat olleet suurempia. Järistysten varalle kansalaisille on annettu ohjeet, miten tulee sijoittua rakennuksissa ja niiden ulkopuolella.

Durrësin kaupungissa järistys vaurioitti joitakin rakennuksia. Loukkaantuneitakin oli, mutta ihmishenkiä ei menetetty.

Maanjäristykset ovat Balkanilla hyvin yleisiä, niitä ovat kokeneen lomamatkoillaan myös monet suomalaisturistit. Durrësin maanjäristys oli Albanian voimakkain yli 30 vuoteen.