Maanantaina koko Suomea järisytti väestöennuste. Alhaisten syntyvyyslukujen vuoksi maan väkiluku on ajautumassa syöksykierteeseen, väen väheneminen alkaa vuonna 2031. Ilmastonmuutos koskettaa tulevia sukupolvia, mutta syntyvyyden laskeminen ja väestön väheneminen ovat jo tämän sukupolven ongelmia.

Suomessa ei ole tilaa lapsille. Kun tilaa ei ole, oma mukavuus ja työuran luominen nousevat nuorten perheitten ykkösjutuiksi. Kun työurakin koostuu kovin usein pätkistä, se ei rohkaise perheitä lastentekoon.

Maamme perhepolitiikka on rajun muutoksen tarpeessa, kymmenien eurojen tukien heittelyt eivät tunnu missään, nyt vaaditaan miljardiluokan kokonaisratkaisuja.

Sipilän hallitus tukehtui erimielisenä perheuudistushankkeisiinsa mutta voiko Rinteen hallitukselta odottaa parempaa? Jollei lapsiperheiden kohteluun saada uutta suuntaa, meillä on 30 vuoden kuluttua suuria ongelmia. Palvelut rapautuvat, kun puuttuu tekijöitä, lokaan viedään koko hyvinvointijärjestelmämme. Eläkejärjestelmä murenee, sillä nykyiset eläkemiljardit eivät kanna loputtomiin.

Loppupelissä kyse on asioiden priorisoinnista: lapsiperheet vai uudet rautatiet, lapsiperheet vai uudet hävittäjät.

Virossa oli kyse koko kansakunnan tulevaisuudesta syntyvyyden romahdettua. Siellä perhetuet on kohdennettu perheen kolmanteen lapseen, joita tänä vuonna onkin syntynyt ennätysmäärä. Virolainen perhe saa kolmesta lapsesta verotonta lapsilisää 530 euroa/kk, kun Suomessa lisät ovat 333,51 euroa/kk. Ero Viron hyväksi on merkittävä, sillä keskipalkka maassa on 1300 euroa/kk.

Virossa vanhempainrahaa maksetaan lisäksi 1,5 vuodelta täyden työpalkan verran kotiin lastensa kanssa jäävälle vanhemmalle! Virossa lasten syntyvyys onkin 1,72 lasta/synnytysikäinen nainen, kun Suomessa luku on alle 1,5.

Väkiluvun laskuennuste piinaa haminalaisia ja koko Kaakonkulmaa. Nyt haminalaisia on 20 098, mutta 30 vuoden kuluttua enää 16 500.

Vielä pahemmin ennuste kohtelee Kouvolaa, joka kärsii kehnosta maineestaan. Valitettavasti kotoisia loanheittäjiä on riittänyt Haminaankin.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja