Husulaan on rakenteilla moduleista koottava koulu, jonka kaupunki vuokraa kahdeksan vuoden sopimuksella rakentajalta. Modulikoulun pohjatyöt vanhan koulun pihamaalla ovat valmistumassa, itse modulikoulun pystyttäminen tapahtuu vauhdilla.

– Pitkän tähtäimen strategiassa ennuste on otettava vakavasti. Husula saa koulunsa, mutta meidän on myös ratkaistava läntisen Haminan koulukysymys alenevien lapsiennusteiden paineessa, sanoo Haminan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä (sd).

– Husulaan tulee vuokrakoulu kahdeksan vuoden sopimuksella. Millainen koulu ja mihin Haminan läntinen koulu aikanaan rakennetaan, pohtii Erkkilä.

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen sanoo, että ratkaisuja on tehtävä realiteettien pohjalta.

– Kouluratkaisuissa on tärkeää, että koulutilat ovat terveellisiä niin lapsille kuin koulun henkilökunnallekin, painottaa Muhonen.

Haminan tavoitteena on korvata Neuvottoman ja Uuden Summan heikkokuntoiset koulut uudisrakennuksella. Laskevien syntyvyysennusteiden pohjalta ei kaupungilla liene intoa lähteä kovin massiivisiin kouluhankkeisiin.

Pappilansalmen koulun koko on mitoitettu sellaiseksi, että kouluun sopivat tarpeen tullen myös vaikka Kirkkojärven koulun oppilaatkin. Aseman koulu on keskustan kouluista toiseksi tuorein ja Aseman koulun ovet ovat avoinna esimerkiksi Poitsilan oppilaille.

– Aleneva syntyvyys vaikuttaa myös ikärakenteeseemme. Meidän on ratkaistava kouluasioita syntyvyyden tason mukaan. Toistaiseksi uusia haminalaisia syntyy vielä yli 100 lasta vuodessa, mutta pian määrä putoaa alle 100:n, ennakoi Muhonen.

– Syntyvyyden kääntyminen nousuun olisi meille hieno uutinen ja myönteinen yllätys.