Ostin tänäkin vuonna Roosa-nauhan, kuten minulla on pitkään ollut tapana. Kiinnitin sen takin rintamukseen ja olin varma, että taas kerran varsinaisena Roosa nauha -päivänä minulla on väärä takki päällä ja nauha juhlii päiväänsä eteisen pimeydessä.

Roosa nauha -päivä ei ole ollenkaan ainut teemapäivä tai tempaus, joka jää minulta usein välistä. En koskaan muista sammuttaa valoja, kun on Earth hour. En muistanut pukeutua vihreään, kun oli Maailman mielenterveyspäivä. Autottomana päivänä lähdin vahingossa autolla kirpputorikierrokselle ja Älä osta mitään -päivänä kävin kaupassa. Korvapuustipäivänä en syönyt minkäänlaista pullaa.

Haluaisin kyllä antaa tukeni hyville asioille ja osallistua yhteisiin, helposti toteutettaviin ja hauskoihinkin kampanjoihin. Niitä vain alkaa olla jo niin paljon, ettei perässä pysy. Mielenkiinnosta etsin netistä luettelon, johon oli listattu kaikki tämän vuoden teemapäivät. Lista oli hengästyttävä! Tässä lokakuussa olisi jo tähän mennessä pitänyt viettää omaa päivää heijastimelle, kahville, älykkyydelle, kasvissyönnille, väkivallattomuudelle, postille, espanjankielelle, nivelreumalle… Itse asiassa palstatila loppuu kesken, jos luettelen kaiken.

Osa listalta löytyvistä teemapäivistä on sitä paitsi ihan mahdottomia toteuttaa. Huhtikuussa esimerkiksi vietetään Halaa uutistenlukijaa ja Halaa australialaista -päiviä. Toukokuun Ole miljonääri -päivä on sekin aika kaukana nykytilanteestani. Omana syntymäpäivänäni näyttää olevan Astu lammikkoon ja kastele ystäväsi -päivä. Hupaisa idea, mutta kun kyse kuitenkin on tammikuusta, niin saattavat kastelevat lammikot olla kortilla.

Monet teemapäivistä ovat selvästi täysin vitsejä. On vaikea kuvitella mitään syvempää sanomaa vaikkapa Laske nappisi -päivälle, jota sitäkin vietetään vielä tämän lokakuun aikana. Mutta suurimmalla osalla varmasti on hyvä tarkoitus: nostaa tärkeää asiaa esille ja julkisuuteen edes kerran vuodessa. Teemapäivä antaa siihen oivan syyn ja tilaisuuden. Mediakin kait tarttuu aiheeseen silloin todennäköisemmin. Sitä tosin voi pohtia, jääkö meille paremmin mieleen se varsinainen asia vai sittenkin pelkkä kampanja. Ja kuinka nopeasti aihe unohtuu, kun nurkan takana odottelee jo uusi tempaus?

Olen melko varma, että tavallista tallaajaa eriaiheiset päivät ja viikot alkavat jo kyllästyttää. Jos saman viikon aikana pitäisi huomioida sekä vanhusten että eläinten viikko ja viettää niin mielenterveyspäivää kuin Roosa nauha -päivääkin, niin jonkun asia jää väistämättä vähän vähemmälle huomiolle. Sitä paitsi jotenkin sitä toivoisi, että vanhukset, eläimet, syöpätutkimus ja mielenterveys saisivat meiltä huomiota vuoden jokaisena viikkona – ilman sen suurempia muistutteluja.

Heidi Nevalainen

Kirjoittaja asuu Kotkassa, mutta ihmettelee tasaisesti ihan koko maailmaa.