Tarkoitushakuinen julkisuus on parin viikon ajan ryöpyttänyt Veikkausta ja sen pyörittämiä rahapelejä. Veikkauksesta on tullut todellinen pahis, johon kytkeytyy likimain suurimmaksi kansanterveyden ongelmaksi nostettu peliriippuvuus.

Tikunnokkaan on nostettu erityisesti kahviloissa ja markettien tiloissa olevien pelikoneiden määrä, joka kieltämättä onkin muhkea 18 500. Määrää ollaan supistamassa olennaisesti, mutta miten se parantaa peliriippuvaisia?

Pelikoneiden määrän rajoittamisessa on oltava tolkku mukana, sillä tuhannet baarit ja kauppaliikkeet saavat pelikoneista provisioina merkittävän tulolisän. Jos se tulovirta katkeaa, maaseudulla kylmenee tuhansia pikkuyrityksiä.

Hyökkäyksessä Veikkausta vastaan on aktiivisesti unohdettu alkoholin suurkuluttajien tuomat ongelmat. 600 000 alkoholistin hoitoon varaamme pari miljardia vuodessa ja ongelmaa ruokkii viinakauppojen sijoittelu markettien ja liikekeskusten yhteyteen. Viinan saatavuus ei ole Suomessa ollut ongelma enää vuosiin.

Veikkauksen ajojahdissa on kokonaan haluttu unohtaa Veikkauksesta saatujen eurojen kiistaton hyöty. 1,4 miljardin vuosittaisessa jakamisessa käsi pitkällä avustuksia odotetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla sekä sosiaali- ja terveysministeriön puolella. Taiteen tukemiseen Veikkauksen euroja menee vuosittain yli 550 miljoonaa euroa, liikuntaan 155 ja tieteeseen myös yli 100 miljoonaa euroa.

Pelikoneautomaatit ovat keskeisessä roolissa Veikkauksen tuottoketjussa ja tiedostettu on, että pelikoneiden pelaamisen valvonnassa on ongelmia. Veikkauksen raportointi valtion suuntaan on puutteellista, mutta sitäkin ollaan terävöittämässä.

Kiihkeimmät Veikkauksen kimppuun käyneet olisivat valmiita ulkoistamaan rahapelitoiminnot vaikka ulkomaisille veroparatiisiyhtiöille, joita rahasampo kiinnostaakin. Rauhoittava tieto kuluu kuitenkin eduskunnan taholta: puolueet eivät ole valmiita luopumaan Veikkauksesta eikä sen tuotoista.

Veikkauspelit jatkakoon kotimaisessa komennossa. Siitä pitäköön huolta eduskunta ja maan hallitus.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja