Viime viikolla vietettiin verotietopäivää. Päivään panostettiin valtakunnan mediassa kuin vaaleihin konsanaan. Nettiin perustettiin jopa verokoneita, joista ihmiset saivat itse etsiä tietoja. Tosin yhdenkään ”tavallisen kansalaisen” en kuullut näitä tietoja kaipaavan.

Tunnustan, etten ole koskaan päässyt sisälle verotietojen julkaisemisen merkitykseen. Avoimuus on toki tärkeää, mutta en ymmärrä, miksi yhtenä tiettynä vuoden päivänä pitää kaikki hyvätuloiset luetella. Mitä hyödymme siitä tiedosta, että Ilkalla on hyvin menestyvä yritys ja Markkukin ansaitsi kivasti? Ja jos kerran puhutaan verotiedoista, niin miksi suurimmat otsikot kuitenkin revitään tuloista eikä veroista?

Tänä vuonna tähän uutispäivään tuli kerrankin vähän erilaista sisältöä. Tästä oli kiittäminen verottajaa, joka oli antanut eniten tienanneille mahdollisuuden poistaa tietonsa medialle lähetettävästä listauksesta. Medialiitto ja Journalistiliitto tekivät asiasta kantelun ja monissa medioissa jouduttiin perustelemaan, miksi verotiedot ovat tärkeitä.

Perustelut olivat hyviä. Sanottiin muun muassa, että tiedot kertovat paljon yhteiskunnastamme ja että niiden avulla voidaan analysoida ajan ilmiöitä ja trendejä. Innoissani odotinkin, millaisilla yllättävillä ja yhteiskunnallisesti tärkeillä näkökulmilla toimitukset tällä kertaa aihetta lähestyisivät.

Kaikkea en toki ehtinyt nähdä ja lukea, mutta jotain sentään. Yle esimerkiksi kertoi, että nyhtökauralla pärjää kuten ennenkin, mutta sirkoilla ei tullut suurta menestystä. Helsingin Sanomat paljasti jymy-yllätyksen, jonka mukaan eniten suurituloisia on Uudellamaalla. Kuka olisi uskonut? Iltapäivälehdet puolestaan pysyttelivät julkkisotsikoissa ja kertoivat muun muassa, kuka on eniten rikastunut julkkiskokki.

Jos minulta kysytään, nämä kertoivat yhteiskunnasta yhtä paljon kuin se, jos hyvätuloisilta olisi kysytty, ostavatko hekin kaupasta punaisen lapun tuotteita ja onhan käytössä kestokassi. Ehdottaisin, että vielä selvitettäisiin, millainen on rikkaan miehen lompakko, onko heillä oikeasti isot kengät ja pelaavatko nämä äveriäätkin lottoa. Myös nimilistaa voisi perata vähän eri tavalla kuin ennen. Kuinkahan mullistavia tuloksia saisikaan, jos listattaisiin vaikka kaikki rikkaat Matti-nimiset tai ne, joiden sukunimi on nen-loppuinen?

Myönnän, että täältä sivusta käsin on helppoa pilkata ja vaatia parempaa jälkeä. En itsekään osaa sanoa, miten verotuksesta saisi mediaseksikkään juttuaiheen. Sitä paitsi pahoin pelkään, että vastuuta on myös meillä yleisön edustajilla. Kyllä toimituksissa nimittäin tiedetään, kumpi ihmisiä enemmän kiinnostaa: tubettajien tienestit vai tuloverojen merkitys valtiolle.

Heidi Nevalainen

Kirjoittaja asuu Kotkassa, mutta ihmettelee tasaisesti ihan koko maailmaa.