Suomessa on koettu viime päivinä ainakin pienimuotoista jalkapallohuumaa, kun miesten maajoukkueemme Huuhkajat selviytyi ensimmäisen kerran miesten arvokisojen lopputurnaukseen. Naisemmehan ovat yltäneet finaalitasolle jo muutaman kerran.

Menestyminen kilpakentillä vaikuttaa oitis myös lajin suosioon ruohonjuuritasolla. Tämä on nähty jääkiekkomenestystemme jälkeen: jäähallit ovat täyttyneet innokkaista nuorista.

Menestyminen tuo Palloliitolle myös rahaa. Kaikki EM-lopputurnaukseen selviytyneet joukkueet saavat 9,25 miljoonaa euroa pelkästään lopputurnauspaikasta. Jokaisesta lopputurnauksen voitosta Palloliiton kassa pullistuisi 1,5 miljoonalla ja tasapelistäkin 750 000 eurolla.

Jääkiekkoliitto on sijoittanut palkintoeuronsa laajaan valmentajakoulutukseen ja seuratason kehittämiseen. Tulosta tulee ja maamme juniorien menestymistä ihaillaan kaikissa jääkiekkoa pelaavissa maissa.

Palloliitolla on mahdollisuus samaan. Satsaukset seuratyöhön poikivat aikanaan, mutta pikavoittoja sieltä on turha odottaa.

Haminassa on tehty merkittäviä investointeja jalkapalloiluun ilman Palloliiton merkittäviä tukiakin. Haminan Pallokissat investoi viisi vuotta sitten omaan jalkapallohalliin, jonka ansiosta haminalaisten palloilijoiden harjoitusolosuhteet ovat poikkeuksellisen hyvät. Se näkyy juniorijoukkueitten menestyksenä ja hienot puitteet saavat myös massat liikkeelle.

Haminan Pallokissojen miesjoukkueen menestykseen ei ole löydetty avaimia edes parantuneista harjoitusolosuhteista. Sopii vain toivoa, että pitkäjännitteinen työ palkitaan silläkin saralla, kun uutena päävalmentajana aloittaa Saku Halonen, joka ansioitui vuosina 2002 – 2012 seuran juniorijoukkueen kouluttajana.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja