Monella ihmisellä varsinkin länsimaissa on todella negatiivinen kuva islamista tai yleensäkin uskonnoista. Tälle on todella harvoin syynä yksittäisiin ihmisiin kohdistunut toiminta. Esimerkiksi se, että joku muslimi olisi haukkunut naapurin Penttiä, minkä takia sitten Pentti yleistäisi ja vihaisi kaikkia muslimeja, koska hekin varmaan haukkuisivat häntä. Pentti luultavasti olettaisi, että kaikki Porista tulevat haukkuisivat häntä myös, jos yksi porilainen sanoisi hänelle pahasti.

Mitä luultavimmin syynä uskontoihin liittyviin ennakkoluuloihin ja negatiivisuuteen on uutisointi. Negatiivissävytteiset uutiset, draama ja kamalat asiat houkuttelevat ihmisiä lukemaan uutisia, jolloin lehtien on oman edun takia kannattavampaa kirjoittaa esimerkiksi Isiksestä kuin uskonnoista hyvässä valossa. Tämä valitettavasti johtaa siihen, että ihmiset muistavat uskonnoista vain negatiivisia asioita, minkä takia uskonnon liittäminen positiivisiin asioihin on vaikeampaa.

Esitänkin kysymyksen: milloin olet viimeksi lukenut positiivisen uutisen islamista tai jostakin muusta uskonnosta?

Uutiset luovat negatiivisia kuvia ja valheellisia stereotypioita. CIA:n arvion mukaan vuonna 2014 Isikseen kuului 20 000 – 31 500 jäsentä. Muslimeja on maailmassa arviolta 1,6 miljardia. Alakoulun matematiikalla pystyy laskemaan, että noin 0,0000125-0,0000197 % muslimeista kuuluisi jihadistijärjestöön. On siis aivan järjetöntä yleistää, että kaikki muslimit olisivat terroristeja. Määrä on niin pieni, että jouduin varmistamaan puhelimeni näytöltä nollien määrän kahdesti.

On suurempi todennäköisyys voittaa lotossa 6+1 oikein, kuin se, että vastaantuleva muslimi olisi terroristi. Vaikka positiiviset uutiset eivät myy, olisi suvaitsevaisuuden nimissä hyvä kirjoittaa eri uskonnoista myös positiivisia uutisia. Ei ole kovin reilua, että tietyt uskonnot saavat vihat niskoillensa negatiivisten uutisten luomien stereotypioiden takia.

Toisaalta kaikki voisivat myös tutkiskella omaa ajatusmaailmaansa, ja miettiä kaksi kertaa ennen kuin yleistävät vihansa kaikkiin.

Mimi Korjus

Kirjoittaja on haminalainen lukio-opiskelija