Talvisodan alkamisesta tuli vajaa viikko sitten kuluneeksi 80 vuotta. Sota alkoi Neuvostoliiton ilmoitettua ensin Suomen tykistön ampuneen rajan yli Mainilan kylässä. Tästä valheellisesta väitteestä itänaapuri kaivoi syyn sodan aloittamiseksi 30.11.1939.

Talvisodasta sanotaan, että se oli sota ilman voittajaa. Hyökkäyssodan aloittanut Neuvostoliitto menetti kaatuneina tai kadonneina noin 177 000 sotilasta, suomalaisia sotilaita tai siviilejä kaatui noin 26 900.

Suomi voitti saatuaan sodan ansiosta pidettyä itsenäisyytensä. Neuvostoliiton voitoksi voi lukea rauhanteossa maalle siirtyneet alueet Karjalan Kannaksella, osia Kuusamosta ja Sallasta sekä Kalastajasaarento Jäämeren rannalta. Sotilaallista voittoa ei saavuttanut kumpikaan maa.

Venäjän presidentti Jeltsin myönsi 1994, että talvisodan aloitti Neuvostoliitto. Nykyvenäjällä historiaa on ryhdytty kirjoittamaan uudelleen. Kun Mainilan laukaukset olivat valeuutisointia, Venäjän valtiollinen Voiton museo jatkaa samalla valheella kertoen museovierailleen Suomen olleen syypää talvisotaan.

Valeuutisointi on Venäjällä maan johdosta lähtöisin. Talvisotaan ja hirmutekoihin syyllistynyttä Josif Stalinia nostetaan jälleen kunniaan. 20 viime vuoden aikana Stalinin suosio on kasvanut 38 %:n lukemista yli 50 %:n. Kun Stalin koettiin maassa vielä vuonna 2000 vastenmielisenä ja pelkoa aiheuttavana, nyt enää 14 % venäläisistä kammoaa Stalinia.

Maan pääministeri Medvedev vähätteli maan sodanajan historian tutkimista pääministerin Rinteen taannoisella Moskovan vierailulla.

Itsenäisyyspäivänä voimme olla kiitollisia heille, jotka pelastivat itsenäisyytemme. Neuvostoliiton rikollinen hyökkäys maahamme yhdisti koko kansan vasemmistolaisia myöten. Koko kansankunnan voimavarat olivat kiinni taistelussa itsenäisyydestämme.

Sen ansiosta siniristilippu liehuu koko maassa ja Haminassa kaikkein korkeimmalla!

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja