Ilmastonmuutoksen vastustaminen on aikamme ikuisuusaihe. Siitä on tarjolla paljon tietoa, mutta yksimielisyys ilmastonmuutoksen vastustamisen keinoista leijuu vielä ilmassa.

Kantaa ilmastonmuutokseen on ottanut myös Mika Anttonen, polttoaineyritys St1:n pääomistaja ja maamme rikkaimpiin kuuluva mies lähes 2 miljardin euron omaisuudellaan.

Anttosen lääke ilmastonmuutoksen hillitsemiseen lähtee maapallon viheralan voimakkaasta lisäämisestä. Hän ehdottaa massiivista metsänistutusprojektia Afrikkaan Saharan eteläpuolisille alueille. Istutettavan metsän kasvaminen tapahtuisi aurinkoenergian turvin merivedestä valmistettavalla kasteluvedellä.

Sähköautoihin panostamiseen Anttonen ei usko globaalina ratkaisuna. Sähkön kulutus kasvaa meillä Suomessakin valtavalla vauhdilla, mutta vuotuisesta kulutuksen lisäyksestä kyetään tuottamaan vain 40 % kestävän kehityksen keinoilla, uusiutuvalla energialla.

Anttonen on itse suuren öljyalan yrityksen omistaja ja öljystä tulee hänen yrityksen tuloksesta suurin osa. Liikevaihtoa on noin seitsemän miljardia ja tuotoilla Anttonen rahoittaa uusiutuvan energian kehityshankkeita.

Niistä yksi on Espooseen porattavat 6 kilometrin reiät maankuoreen, sieltä haetaan geotermistä lämpöä Espoon kaukolämpöverkostoon. Ensimmäinen porausreikä on valmis, toinen on työn alla.

Biodieselistäkään ei Anttonen löydä ratkaisua ilmaston ongelmiin, sillä kestävistä raaka-aineista valmistettujen biopolttoaineiden määrä on promilleluokkaa maailman viiden miljardin tonnin öljytuotteista.

Maapallon metsäpinta-alaa on määrä kasvattaa kansainvälisten sopimusten mukaan 350  miljoonalla hehtaarilla vuoteen 2030 mennessä. Valitettavasti metsäpinta-ala päinvastoin vähenee muutaman miljoonan hehtaarin vuosivauhdilla. Siinä kehityksessä kärjessä kulkevat Brasilia ja Indonesia.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja