Hamina Bastionin tunnelmissa presidentin seuruetta opastamassa kesällä 2004. Vasemmalla Puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala, presidentti Tarja Halonen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kalervo Tulokas, tohtori Pentti Arajärvi ja Juhani Leinonen, jonka olkapään takana kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Hamina Tattoon toiminnanjohtajan tehtävistä syksyllä 2006 eläköitynyt Juhani Leinonen on julkaissut omaelämäkerrallisen kirjan urastaan, elämästään muusikkona, Tattoon käynnistäjänä ja tapahtumajärjestäjänä. Yli 200-sivuinen kirja tuo merkittävän lisän Hamina Tattoon juhlavuoteen, vaikka juhlan kunniaksi julkaistaan myös virallinen juhlakirja.

– Sairastuin syksyllä 2004 aivoinfarktiin. Normaalia minusta ei tullut, mutta toivuin ennalleen ja jatkoin työtä järjestämällä vielä 2006 Tattoon. Se tuntui kuitenkin jo työnteolta ja aloitin eläkepäivät. Suosittelen muillekin, sanoo Leinonen.

Jussi – suurten ikäluokkien soittaja -kirja on tekijänsä henkilökohtainen muistelmakirja, mutta Hamina Tattoo nousee kirjan sivuilta väkisinkin merkittävään rooliin. Mies on kuitenkin tehnyt mittavan ja monipuolisen uran sotilasmusiikin parissa, musiikin järjestötehtävissä sekä myös säveltäjänä.

Hamina Tattoon 30-vuotisen taipaleen muistot Leinonen on kirjannut tarkasti, mutta samalla pieteetillä hän on piirtänyt Tattoota edeltäneen uransa sotaväen soitto-oppilaasta sotilasmuusikoksi.

– Helppo tätä oli kirjoittaa, kun tarina ei matkalla muutu miksikään. Dokumenttiaineistostakaan ei pulaa ollut.

Hamina Tattoon syntymisen kannalta onnellisia sattumia oli paljon. Keväällä 1988 Leinonen tutustui virkamiesvaihtostipendin turvin ruotsalaiseen sotilassoittoon Strängnäsissä, jossa tarkoituksena oli hakea eväitä varusmiessoittokunnan perustamiseksi Suomeen. Leinosen virkapaikka oli tuolloin Dragsvikin varuskuntasoittokunnassa.

Kesäinen virkamiesvaihto jatkui syksyllä 1988, kun Leinonen komennettiin Swedish Army Tattooseen Sträng­näsiin Haminasta saapuneen virkamiesdelegaation yhteysupseeriksi. Delegaatioon kuului Haminan koko johtokolmikko: vt. kaupunginjohtaja Pekka Virtanen, valtuuston puheenjohtaja Raimo Kantola sekä hallituksen pää Taito Mäkelä.

– Kun tämä kolmikko innostui oman Tattoon järjestämisestä myös Haminaan, heitä piti vain jarrutella. Into haminalaisilla oli kova ja päätös 1990 ensimmäisen Hamina Tattoon järjestämiseksi syntyi.

– Sitä ennen Haminaan perustettiin myös Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta,  muistelee soittokunnan apulaiskapellimestariksi nimitetty Leinonen.

Kaupungin silloisen johtokolmikon ohella Leinonen nimeää Hamina Tattoon merkittäviksi taustavoimaksi myös maaherra Matti Jaatisen sekä myöhemmin ministeri Aatos Erkon.

– Hamina Tattoon menestyksellisen starttivaiheen mahdollisti myös TV2:n vahva rooli. Valtakunnallinen julkisuus oli mittavaa ja pian Hamina Tattoon tunnettiin jokaisessa Suomen kolkassa.

Ensimmäiset neljä Hamina Tattoota järjestettiin marssishown puolella sataman varastokuurissa, kunnes Hamina Bastion sai Euroopan suurimman telttakatteensa kesällä 1998. Upeammasta esiintymispaikasta ei Leinonenkaan osannut edes haaveilla!

– Vaikka marssishowt järjestettiin aluksi satamassa, muilta osin tapahtuma näkyi ja eli vahvasti myös kaupunkikuvassa. Kaikki soittokunnat asuivat varuskunnan majoituksessa ja koko Hamina eli Tattoossa mukana.

– Tervasaaren poistuminen Hamina Tattoon kuvioista harmittaa. Juuri Tervasaari loi tapahtumalle Haminalle tyypillisen merellisen ilmeen. Piinallisinta oli seurata jo sivusta 2014 Tattoota, jonka teemana oli Itämeri. Soitot soivat kuitenkin vain keskikaupungin pölyissä.

Jussi – suurten ikäluokkien soittaja -kirjaa myy 25 euron hintaan kirjakauppa Salpakirja Rautakorttelissa.

Kirjan julkistamistilaisuus pidetään Kirjaspotin/Salpakirjan liikkeessä (Rautakortteli, Raatihuoneentori 16) perjantaina 31.1. klo 12–13. Kirjailija esittelee ja signeeraa kirjojaan. Tarjolla pullakahvit.

  • Slider image
  • Slider image

Hamina Tattoon puistokonsertit ovat perinteisesti olleet musiikin suurta juhlaa. Kesän 2000 puistokonsertissa britit pyysivät Juhani Leinosta johtamaan heidän konserttiaan.

Ensimmäisen Hamina Tattoon 1990 soittokuntien kapellimestarit yhteiskuvassa, keskellä yliluutnantti Juhani Leinonen.

  • Slider image
  • Slider image