Suomalaisen yrittäjyyden tulevaisuutta pohjustava koulutus on laajentunut kouluissamme eri tasoille. Yrittäjyyskoulutusta on jo vuosia annettu peruskouluissa, ammatillisissa toisen asteen kouluissa sekä myös lukioissa.

Etelä-Kymenlaaksossa asiat ovat mallillaan. Osoituksena siitä oli viime viikolla Kotkassa järjestetty maakunnallinen Uskalla yrittää -tapahtuma, jossa opiskelijain pienyritykset eli NY-yritykset kisasivat yritysideoillaan pyrkien mukaan keväällä järjestettävään valtakunnalliseen finaaliin.

Yrittäjyyskurssit ovat kouluissa vapaaehtoisia. Vehkalahden koulussa opettajalla on vedettävänään kaksi kurssia ja Ekamin Haminan kampus on yrittäjyyskasvatuksen edelläkävijöitä koko maakunnassa. Yrittäjyyskurssit ovat pakollisia oppilaitoksen opetussuunnitelmassa ja tulosta syntyy.

Harmaitakin alueita Haminasta löytyy, sillä Pappilansalmen koulussa samoinkuin Haminan lukiossa ollaan yrittäjyyskasvatuksen NY-kursseissa vielä likimain lähtökuopissa. Lukiossa on ollut kurssi toki tarjolla, muttei halukkaita opiskelijoita. Yrittäjämäisiä projekteja on ollut vuosittain mm. leirien ja konserttien muodossa.

Lukiolaisten kannattaisi vilkaista kampuksella pihan toiselle puolelle, jossa Ekamin yrittäjyyskasvatus tekee hyvää työtä. Ekamista saattaisi osaavaa apua yrittäjyyskasvatuksen opettajavoimiin löytyä hyvinkin kätevästi.

Esimerkkejä voisi ammentaa myös naapurikaupunki Kotkasta, jossa erityisesti Karhulan lukiolla on jo pitkät perinteet yrittäjyyteen kouluttamisessa.

Etelä-Kymenlaaksossa yrittäjyyskasvatuksen moottorina on jo kymmenisen vuotta toiminut Kehitysyhtiö Cursorin alaisuudessa YES-aluetoiminta, jonka väki on Kymenlaakson NY-aluetoimistona huolehtinut opettajakunnan koulutuksesta. Yksi menestyksen mittari olkoon vaikka se, että Kotkan alueellisessa Uskalla yrittää -tapahtumassa esitteli 40 nuorten perustamaa yritystä ideoitaan.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja