Kesärenkaissa tulee olla vähintään 1,6 millimetrin urasyvyys. Tämä rengas on jo parhaat päivänsä nähnyt: 2 euron kolikolla mittamalla se selviää nopeasti.

Autoilijan kevääseen kuuluva kesärenkaitten vaihtoaika on taas käsillä. Kesärenkaiden kunto kannattaa tarkistaa ennen alleasennusta. Vähimmäisvaatimus kuvioinnin syvyydestä on 1,6 mm, mutta tuollaisen renkaan ominaisuudet vesisateessa ovat jo erittäin huonot.

Haminalainen rengasalan yrittäjä Kai Uski CR-Renkaasta sanoo, että kulunut talvi on ollut koko alalle piinallista aikaa.

– Syksyllä ensi lumet kestivät maassa pari viikkoa ja siihen pysähtyi varsinainen talvirengassesonki. Kun kunnon talvea ei sitten tullutkaan, monet tyytyivät ajamaan kuluneilla, aikansa eläneillä talvirenkailla, pohtii Uski.

Talvirenkaitten myynti on jäänyt alan liikkeissä kymmeniä prosentteja aikaisemmasta sesongista. Vähennys on ollut talvikuukausina jopa 25 %:n luokkaa.

Tieliikennelain muutokset eivät ainakaan selkeytä autoilijain rengasvalintoja:

– Varsinainen talvirengaspakko poistuu kesäkuusta alkaen kokonaan. Lakiin on kirjoitettu, että talvirenkaita on käytettävä vain kelin niin vaatiessa marraskuusta maaliskuun loppuun. Kesärenkaillakin on lupa ajaa, jos kuljettaja luokittelee olosuhteet ”kesäkeliksi”. Harkinta on kuljettajalla.

Talven onnettomuustilanteissa roolia ottaa myös autovakuutus:

– Vakuutusyhtiön kanta on, että talvisten olojen tieltäsuistumistilanteissa korvauksen määrää leikataan vähintään 20 %, jos suistuneessa autossa on kesärenkaat, valistaa Uski.

Talvirenkaiden käyttöpakko päättyi helmikuun lopussa. Nastallisia talvirenkaita on kuitenkin lupa käyttää vielä toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin eli 20.4. saakka ja myöhempäänkin kelin sitä edellyttäessä.

Uuden tieliikennelain pykälissä renkaittenvaihtoa ei määritellä yksin almanakan mukaan.

– Kun varsinaista ehdotonta talvirengaspakkoa ei ole, joku nuukajussi saattaa vedellä läpi talven kesäkumeilla. Kelvolliset talvirenkaat tuovat talviajoon kuitenkin turvallisuuden, muistuttaa Uski.

Kai Uskin vinkki kuuluu: kehnot talvirenkaat kannattaa vaihtaa kesäkumeihin, joiden kunto on syytä ensin tarkistaa. Urasyvyys on helppo testata 2 euron kolikolla: kun kolikon uloin kehä uppoaa uraan kokonaan, rengas on vielä kelvollinen.

– Renkaanvaihto kannattaa ajoittaa kelien mukaan. Jos edessä on vielä reissuja pohjoiseen, vaikka vain Kuopion – Joensuun tasalle, vaihtoa ei kannata hätäillä.

– Uudet kesärenkaat kannattaa vaihtaa vanteille loppuunkuluneitten tilalle ajoissa, vaikka renkaiden allepano sitten siirtyisikin.