Afrikkalaiset kääpiövuohet ovat rauhallisia ja kilttejä, senhän kertoo jo katse.

Alpakan suora katse, se porautuu ihmiseen. Miten nuo kamelinsukuiset, sirot ja villavat olennot suurine silmineen ja pörrötukkineen ovatkin niin lumoavia? Ehkä syynä on eläinten valpas läsnäolo ja keskittyneisyys, samalla myös rauha, jota oma lauma niille antaa.

Siksi alpakat ovatkin mainioita eläinystäviä stressinpurkuun, oman rauhan, ilon ja mielihyvän löytämiseen.

Sari ja Juha Ketosaran omistamalla Vuorenpään tilalla Mustikkavuoren kupeella Husulassa elää viiden alpakan lauma tyytyväistä yhteiseloa afrikkalaisten kääpiövuohien kanssa.

– Alpakat ovat meillä mukana virkistys-, harrastus- ja terapiatyössä, kertoo Sari Ketosara.

Sari on ammatiltaan toimintaterapeutti ja samalla yrittäjä. Karhulassa sijaitsevan Terapiatalo Merikeinun toimialaa on sensorisen integraation toimintaterapia yksilö- ja ryhmäterapiana ja toimintaterapia-arviot. Alpakoita voidaan käyttää kuntoutuksen apuna. Pääasiallinen rooli alpakoilla ja vuohilla on kuitenkin virkistystoiminnassa.

– Järjestämme mm. luontoretkiä, ja eläinvierailuja laitoksiin ja tapahtumiin. Erityisesti olemme innostuneita tyky- ja tyhy-toiminnasta, joita teemme yhteistyössä Aholafarmin kanssa, Sari ja Juha kertovat.

Alpakat ovat säyseitä kumppaneita luontoretkillä, kunhan vain oma laumakaveri on mukana. Tilan alueella tehtyjen pienten kävelyretkien lisäksi alpakoiden kanssa on mahdollista suunnistaa pidemmille kävelyille Portimon poluilla.

– Retkillä ihmisen on pakko hellittää kiireestä, sillä matkaa tehdään alpakoiden ehdoilla. Välillä saatetaan vaikka pysähtyä mutustamaan varpuja ja heiniä.

Kokonaan uutta toimintaa on alpakkalähettipalvelut.

– Voit tilata alpakan esimerkiksi viemään onnittelua syntymäpäiväsankarille tai vaikka sormuksenkantajaksi kosintaan. Puhemiespalvelua emme lupaa, vaikka Juha-isäntä onkin mukana alpakan ohjaajana.

Kesäksi on suunnitteilla Merikeinun päiväleirit lapsille sikäli kuin koronaepidemia väistyy.

Kolmen päivän mittaisten leirien ohjelmassa on paljon toimimista eläinten kanssa sekä luontoaktiviteetteja. Vuorenpäässä järjestetään aika-ajoin myös tutustumispäiviä, jolloin tilalla voi vierailla tekemässä tuttavuutta eläimiin.

– Toimintamme käynnistyy täydellä teholla taas, kunhan epidemiatilanne helpottaa. Tervetuloa katselemaan maailmaa toisenlaisin silmin, Sari ja Juha toivottavat. Alpakan silmin.

  • Slider image

Sari ja Juha Ketosara jännittävät, tuleeko alpakkalaumaan kesän aikana perheenlisäystä.

  • Slider image