Saana Kuukka (vas.) ja Viivi Kirppu fiilistelemässä Kotkassa pidetyissä Uskalla yrittää -kisan aluefinaaleissa.

Koronavirus sekoitti Etelä-Kymenlaakson parhaana palkitun Eventics NY:n kevään suunnitelmat. Vehkalahden koulun ysiluokan yrittäjyyskurssilaisten Saana Kuukan ja Viivi Kirpun sopimat tilaisuudet peruuntuivat yksi toisensa jälkeen.

– Oli seniorimessuja, Haminan kaupungin ja Kehittyuvän Haminan toritilaisuuksia ja muita tapahtumia, mutta kaikki peruuntuivat. Liikevaihtotavoitteista jäimme kauas, kertoo Saana.

Koronaan törmäsivät myös kaksikon haaveet hakea menestystä Uskalla yrittää -tapahtuman valtakunnallisesta finaalista, johon Eventics NY lunasti paikan aluekarsinnan parhaana perusasteen NY-yrityksenä. Valtakunnallinen tapahtuma toteutettiin videopohjalta ja Eventics NY:n osuus läksi finaaliin videotallenteena.

– Vaikka kevätpuoli menikin pommiin, koko vuodesta jää meille hienot muistot. Tämä oli hieno mahdollisuus, vaikka puolet NY-vuodesta jäi toteutumatta. NY-järjestelmä on upea, se kannustaa nuoria ideoimaan omia yrityksiään.

Viivi sanoo, että NY-yrittäjyysvuosi on ollut kaikin puolin todella opettavainen.

– On ollut hienoa saada olla mukana siinä. Suosittelen yrittäjyyttä kaikille, jotka siitä ovat vähän edes kiinnostuneet, sillä siitä saa hyvän pohjan tulevaisuuteen ja mahtavat muistot, sanoo Viivi.

– Meillä on ollut Saanan kanssa huipputiimi, jonka myötä on ollut ilo toimia yrityksessämme. Naurun kautta olemme saaneet hankalatkin tehtävät tehtyä ja olen todella ylpeä siitä, mitä olemme saavuttaneet, vaikka kevät onkin sotkenut suunnitelmamme.

Eventics NY toimii tapahtuma-alalla tarjoten apua tapahtumiin sekä niiden suunnitteluun. Nuoret Kuukka – Kirppu pyrki vastaamaan niihin tarpeisiin, joita asiakkaat heiltä odottivat.

Eventics NY painuu nyt historiaan, kun tekijät siirtyvät lukion puolelle.

– Olemme onnistuneet näissä jutuissa Viivin kanssa hienosti, yhteistyömme on todella toiminut. Yrittäjyyskoulutuksen viestiä olemme vieneet myös Pappilansalmen kouluun, jossa on jo ensi askeleita otettu, mutta syksyllä yrittäjyyskasvatus saa Pappiksessakin uutta vauhtia, paljastaa Saana.

Uskalla Yrittää -voitto Ylöjärvelle

Valtakunnallisessa nuorten Uskalla Yrittää -finaalissa perus- ja toisen asteen pääpalkinnon sai neljän Ylöjärven lukion opiskelijan perustama Jalo NY, joka valmistaa käsityönä rusetteja kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Tuotteiden myyntiin yrityksellä on oma verkkokauppa.

Korkea-asteen palkinnon sai A.I.M Tracking NY. Sen yrittäjät ovat opiskelijoita Turun ammattikorkeakoulusta ja Turun yliopistosta. A.I.M Tracking kehittää palvelua akkukäyttöisten työkalujen paikkatietojen reaaliaikaiseen seurantaan.

Nuori Yrittäjyys ry (NY) on voittoa tavoittelematon yrittäjyyskasvatusyhdistys, jonka kehittämässä Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa nuoret pyörittävät lukuvuoden ajan oikealla rahalla toimivia NY-yrityksiään, yläkoulussa, toisella asteella ja korkeakouluissa.

Nuori Yrittäjyys ry:n mukaan kuluvan lukuvuoden aikana ohjelmaan on osallistunut noin 3500 nuorta, jotka ovat perustaneet 1461 yritystä.