Suomen hallitus määräsi valmiuslain nojalla maamme ravintolat, kahvilat ja baarit suljettaviksi 4. huhtikuuta. Sulku kestää päätöksen mukaan toukokuun loppuun saakka. Eduskunta edellytti samalla, että hallitus ryhtyy viipymättä toimiin, joilla tarvittaessa tuetaan ravintolayrittäjien toimeentuloa poikkeustilan ja sen purkamisen aikana.

Armon jatkolle saivat vain henkilöstöravintolat sekä ruoan ulosmyynti. Käytännössä lähes kaikki maan 11 000 ravintolasta sulki ovensa ja lomautti väkensä.

Ravintolabisnes on nyt odottanut koko huhtikuun hallituksen alustavasti lupaamaa 350 miljoonan apupakettia, joka voisi estää alan massiivisen konkurssiaallon. Päätösten tekeminen ravintoloiden avustamisesta on takertunut poliittiseen peliin: julkisuudessa olleiden tietojen mukaan jo raamitettua tukea ollaan nipistämässä reilusti lähinnä Keskustan ministerien vaatimuksesta.

Ravintoloitten tuki eteni aluksi perin myönteisesti. Eduskunnassa myös perustuslakivaliokunta näytti alan pelastamiseen tähtäävälle rahoitukselle vihreää valoa. Valiokunnan mukaan eduskunnan tulisi säätää laki alan taloudellisten menetysten korvaamiseksi ja talousvaliokunta otti saman kannan.

Tukipaketin suuruus raamitetaan tällä viikolla. Viimeisintä esilläollutta 150 miljoonan euron tukipakettia ala pitää pahasti alimitoitettuna.

Ravintoloitten ahdinko alkoi hallituksen päätöksestä sulkea ravintolat. Näin valtio samalla esti alan yrityksiä eli koko toimialaa harjoittamasta omaa elinkeinoaan ja sysäsi alan työntekijät lomautusraiteelle. Työntekijöitä alalla on noin 90 000.

Maaginen päivämäärä ravintola-alalla on nyt 3.5. eli ensi sunnuntai, jolloin hallitus on luvannut kertoa rajoitusten purkamisesta ja/tai jatkamisesta. Kaikki on mahdollista: takaraja pysyy 30.5. päivämäärässä tai sulkua jatketaan vielä kesäkuu. On arvailtu, voitaisiinko terassiravintolat vapauttaa sulun ulkopuolelle.

Eniten alaa kiinnostavat rajoitusten ohella kuitenkin avustuseurot, joilla voidaan hoitaa vuokrat, vakuutukset, vartioinnit ja muut kiinteät kulut. Koko ala odottaa nopeita ja myönteisiä ratkaisuja, sillä matalakatteisella alalla ei kai millään yrityksellä ole taseessaan puskureita, joilla mennään yli kriisin.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja