Peltojen muokkaus on onnistunut hyvin. Maat ovat olleen käytännössä roudattomia. Istutuslaitteen päällä Esa ja Ritva Forsell.

– Perunan istutuksissa olemme aivan viime vuoden aikatauluissa. Perinteinen tavoitteemme on saada uusi peruna torille myyntiin viimeistään juhannukseksi. Perunan kasvuaika on 7 – 8 viikkoa ja kasvuaikana säällä on keskeinen merkitys. Lämmintä pitää olla mutta myös kosteutta, sanoo Forsell.

– Turun saariston Rymättylässä on perunanistutus alkanut jo ennen maaliskuun puoltaväliä, mutta heillä taitaa olla ihan omia varhaisperunan lajikkeita. Ehkä maaperäkin suosii varhaisperunaa.

Kolsilan – Sivatin seutu tunnetaan monista maatiloista, joilla peruna on ollut jo vuosikymmeniä keskeisiä tuotteita.

– Perunanviljelijät läksivät täältä jo viime vuosisadan alkupuolella hevospeleillään Kotkan torille myymään perunaa. Samassa letkassa ajoivat kaikki seudun perunakauppiaat, tietää Forsell.

Perunanviljelyn taito on Kolsila – Sivatissa kulkenut sukupolvelta toiselle ja näitä sukuja ovat esimerkiksi Nopanen, Pousi, Junkkari, Lääti ja Forsell.

Kokenut perunanviljelijä tietää, mikä merkitys on istutusten rytmittämisellä.

– Istutukset aloitetaan kesäperunalla. Timo on tällä seudulla perinteisesti se varhaisin lajike ja muut tulevat sitten perässä. Muita suosikkilajikkeita ovat myös jussi, siikli, annabelle ja rosamunda.

– Harson alla perunan kasvu on vilkkaampaa ja peruna tulee aikaisemmin myyntikuntoon. Perunaa istutetaan vielä kesä-heinäkuussakin, sillä asiakas haluaa vastanostettua perunaa Haminan torilla vielä syksylläkin.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Siemenperunaa on idätettävä 10 – 15 asteessa muutaman viikon ennen istutusta. Sen tietää Ritva Forsell.

Esa Forsell näyttää, että tilalla on viljelty perunaa jo 1800-luvulla. – Venäjän viranomaisen leimaama kappa on siitä osoituksena, kapassa on leima 1889, esittelee Forsell.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image