Kaadettu puu karsitaan ja pätkitään haluttuun mittaan. Pöllit ja oksat lähtevät traktorikyydillä, ohjaksissa Heikki Hokkanen.

– Kaikki sotakoulut käyneenä hallintovirkamiehenä olen ollut pääosin toimistotöissä ja oli aika siirtyä ”oikeisiin” töihin, mutta on virkamiesurastakin ollut hyötyä yritystoiminnassa. Asioiminen viranomaisten kanssa ja erilaisten suunnitelmien teko riskienhallinnasta omavalvontaan sekä lupamenettelyihin ovat tuttua, sanoo Hokkanen.

Metsään ja metsäalan töihin Hokkanen mieltyi jo kotitilallaan Mikkelin Harjumaassa. Yritystoiminnaksi nämä metsätyöt tulivat siten harrastuksen kautta.

– Omaa metsääni olen hoitanut jo vuosikymmeniä, joten siirtyminen näihin töihin oli sekä helppo että nopea. Kysyntää näille palveluille Haminan seudulla löytyy, sen olen ilokseni huomannut.

Metsä- ja pihapalvelu Heikki Hokkasen tukikohta löytyy Kirkkojärvi 92:sta. Pihapiirissä on lukuisia alan työkoneita traktorista oheislaitteisiin, polttopuuntekokoneisiin ja kantojyrsimeen.

– Kantojyrsin jättää jälkeensä siistin helposti multasäkillä täytettävän kuopan ja tuo lisää tilaa pihallesi eikä kannon poistamiseen tarvita raskasta kaivinkonetta. Toki yhteistyökumppanien avulla kaivamme tarvittaessa pois myös kantoja ja pensasaitojen paksuja juuristoja, sitä on tehty muutamassa taloyhtiössä Haminassa.

– Noin 90 prosentissa kohteista puun kaato onnistuu tarkkuuskaatona, jolloin vaijereilla ja kaatotunkeilla kaadetaan puu nurin tarkasti haluttuun suuntaan. Noin 5-15 metrin väylä puulle sen koosta riippuen riittää, jos vakuutukset on kunnossa. Kuljetuskalustolla hoituvat oksat ja puunrungot pois pihapiiristä, sanoo Hokkanen hymy suupielillä.

– Teemme myös kiipeilykaatoja ja käytämme henkilönostinta, joilla saadaan poistettua puut hankalistakin paikoista turvallisesti. Nostokori lisää työturvallisuutta. Polttopuita toimitan asiakkaille Hamina-Kotkan ja Mikkelin alueilla, joissa on puittemme varastopaikat.

Kumppaniksi metsäalan töihin Hokkanen saa tarvittaessa Jussi Suomalaisen, joka muutama vuosi sitten jäi reserviin majurina RUK:n komppanianpäällikön tehtävästä.

– Jussi on avainasemassa, kun liikumme saaristossa mökeillä puunkaadossa. Tammion saaren ”kantasuomalaisena” Jussi tuntee rannikon kulkureitit kareineen erinomaisen tarkasti.

Miehiä yhdistää upseerin tausta sekä rakkaus metsiin ja metsänhoitoon:

– Metsä meidät yhdisti. Entisten sotureitten tapaamisessa paljastui kerran, että olemme tahollamme aina harrastaneet metsänhoitoa ja molemmilla on aitoa paloa metsäalalle. Ammattitaitoisena miehenä Jussi on nykyään aina halukkaasti apuna isommissa projekteissani, paljastaa Hokkanen.