Koronapandemia on hallinnut lehtien sisältöjä maaliskuun puolivälistä alkaen. Aihetta on käsitelty laajasti kotimaan sekä ulkomaiden uutisissa.

Paikallislehti Reimari on ollut samassa kelkassa. Viikosta 12 alkaen Reimarissa on korona-aihetta käsitelty pääkirjoituspalstalla seitsemän kertaa. Vain kolmessa lehden numerossa pääkirjoituksen aihe löytyi muualta.

Lehden kolumnistikaartin aihevalinnat ovat olleet myös hyvin koronapitoisia. 18.3. alkaen kolumnistit ovat käsitelleet koronaa kuudessa numerossa, neljään kolumniin sisältö ammennettiin muualta.

Haluamme tai emme, korona pysyy lehtien ja medioiden otsikoissa valitettavasti vielä pitkään. Pandemian päättymistä haikaillaan ja toivotaan, mutta mitään varmuutta koronan talttumisesta ei ole kenelläkään.

Uutisoinnin sävy on kuitenkin muuttunut. Kun vielä maalis- ja huhtikuussa uutisoitiin pandemian laajenemisesta ja nopeasti lisääntyneistä uhreista, nyt on useissa maissa ryhdytty purkamaan poikkeusoloihin määrättyjä liikkumisrajoituksia.

Rajoitusten avaamisen aloitti myös Suomen hallitus, joka ei ainakaan toistaiseksi ole noteerannut määräyksissään maakuntien koronatartuntojen määrien erilaisuutta. Meillä on maakuntia, joissa ei ole todettu ainoatakaan tartuntaa yli kuukauteen, mutta rajoitusten purkamisessa tuijotetaan pääasiassa Uudenmaan tartuntatilastoja.

Onko se viisautta vai ylivarovaisuutta? Tässäkin asiassa lopullinen totuus löytyy vasta, kun pandemia on lopullisesti selätetty.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja