Jos Suomen matkailuelinkeino on viime vuosina kasvanut ja kansainvälistynyt muita toimialoja nopeammin, koronapandemia on kääntänyt ennusteiden käyrät alaspäin. Pandemia on torpannut tehokkaasti matkailuvirrat ulkomailta Suomeen eivätkä siihen helpotusta tuo edes maidenvälisen matkailun rajoitusten helpotukset.

Kasvua ennustetaan tänä vuonna vain kotimaanmatkailuun.

Kun maamme matkailutulo on ollut useamman vuoden yli 14 miljardia euroa, ulkomaalaisten puuttuminen pudottaa matkailun tulosta tänä vuonna rajusti. Ala kuitenkin luottaa, että lisääntyvä kotimaanmatkailu pelastaa mitä pelastettavissa on.

Ulkomaankohteiden suosio on pandemian vuoksi hiipunut myös meillä. Enää vain noin viidennes suomalaisista uskoo pääsevänsä kuluvan vuoden aikana lomailemaan ulkomaille. Suurin osa ennakoi, että ulkomaille lähtöä on koronapandemian takia odotettava vähintään ensi vuoteen.

Tavoitetta on reivattu vuodella eteenpäin kuten olympiakisojakin.

Maailman paras matkakohde on lähempänä kuin luuletkaan. Amerikkalainen talouslehti Business Insider nimittäin julisti viime vuonna, että Suomi on vuoden paras matkakohde koko maailmassa.

Perusteluissaan Business Insider mainitsi, että Suomessa matkailijan hurmaavat herkullinen ruoka, ainutlaatuiset hotellit, uniikit saunat, risteily jäänmurtaja Sammolla, Helsingin kiinnostavat kirkot, upea luonto sekä ystävälliset ihmiset. Myös suomalaiset jokamiehenoikeudet ihastuttivat lehden matkailuasiantuntijoita. Niinpä lehti hehkutti, että niiden ansiosta Suomen kauniiseen luontoon pääsee jokainen tutustumaan vapaasti.

Jos ja kun into lentää ulkomaankohteisiin on hiipunut todella alas, nyt on aikaa paneutua tosissaan kotimaanmatkailun tarjontaan. Mitä jos aloitettaisiin kohteiden haku ihan paikalliselta tasolta ja Kymenlaaksosta! Näitä kannattaa suositella muillekin.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja