Ensimmäiset Hamina Tattoon soittokuntien kapellimestarit yhteiskuvassa.

Viime viikolla oli haminalaisen kulttuurin merkkipäivä, sillä tasan 30 vuotta aikaisemmin: tuolloin maanantaina 11.6. käynnistyi kansainvälinen sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo. Tuo vuoden 1990 Hamina Tattoo pidettiin kesäkuussa, mutta seuraavat tapahtumat kahden vuoden välein sijoittuivat heinä – elokuun taitteeseen.

– Ensimmäisen Tattoon ajankohdan ratkaisivat Puolustusvoimat ja RUK. Juuri silloin kesäkuussa oli sopiva RUK:n kurssien väli, jolloin majoitukset soittokuntavieraille kyettiin kätevästi järjestämään, muistelee Hamina Tattoon pääsihteerinä ja toiminnanjohtajana vuoteen 2007 saakka työskennellyt Juhani Leinonen.

Hamina Tattoon syntyvaiheet sijoittuivat Ruotsin Strängnäsin varuskuntaan, jonne nuori Dragsvikin yliluutnantti Juhani Leinonen pääsi keväällä 1988 opintomatkalle tutustumaan varusmiessoittokuntatoimintaan ja Swedish Army Tattoo –tapahtuman järjestelyihin.

– Uusi matka tuli sitten jo syksyllä, kun Strängnäsiin saapui Haminan vt. kaupunginjohtajan Pekka Virtasen vetämä delegaatio haistelemaan sotilasmusiikkitapahtuman järjestämistä myös Haminassa. Minä toimin haminalaisten yhteysupseerina ja opastajana.

Leinonen muistelee, että haminalaisten innostus oli käsin kosketeltavaa. Delegaatioon kuuluivat Virtasen lisäksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Taito Mäkelä, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Raimo Kantola, matkailusihteeri Eija Hyle sekä mukaan vielä napattu konsultti Erkki Ahlsten.

– Jouduin jarruttelemaan haminalaisten intoa, kun Virtanen ryhtyi kaavailemaan ensimmäistä Hamina Tattoota jo kesälle 1989. Virtanen oli innokas puhallinmusiikin ystävä soitettuaan aikanaan baritonitorvea Perniön puhallinorkesterissa.

Leinoselle pesti Tattoossa lankesi kuin luonnostaan, sillä hän siirtyi Haminaan perustamaan Varusmiessoittokuntaa ja sen marssikapellimestariksi.

Ensimmäisen Hamina Tattoon markkinointi oli vaikeaa, kun tapahtuma oli laatuaan ensimmäinen.

– Tattoon pääsylippuja­ myytiin Helsingin lippupalvelussakin. Kävin henkilökohtaisesti kättelemässä molemmat Helsingistä katsomoon saapuneet vieraat.

Tattoo oli kuitenkin menestyspolulla, sillä sen saaman valtakunnallisen suosion takasivat TV2:n suorat lähetykset Haminasta. Tappiota ensimmäinen Tattoo toi Haminalle, mutta vastustavat äänenpainot vaimenivat nopeasti ja niin ryhdyttiin suunnittelemaan vuoden 1992 Tattoota.

– Kiertäessämme Varusmiessoittokunnan kanssa konsertoiden ympäri Suomea meidät osattiin kaikkialla yhdistää Hamina Tattooseen. TV2:n viesti oli mennyt perille.

Ensimmäisen Hamina Tattoon sykähdyttävimmäksi musiikkielämykseksi Leinonen nostaa Haminan kesäpuiston konsertin, jossa soittivat yhdessä DDR:n kansanarmeijan keskussoittokunta sekä Länsi-Saksan Ilmavoimien eli Luftwaffen soittokunta.

– Tuolloin elettiin vielä kahden Saksan aikaa. Meni vain pari kuukautta, kunnes Berliinin muuri murtui ja alkoi Saksojen yhdistyminen, muistaa Leinonen.

Ensimmäisessä Hamina Tattoossa oli mukana myös kolmas saksalaisryhmä, kun USA:ta edusti maan armeijan Euroopan soittokunta Heidelbergistä. Mukana oli myös Armens Musikpluton Ruotsista sekä kotimaista soittokunnista Kaartin soittokunta ja vastaperustettu Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta.

Neljän ensimmäisen Hamina Tattoon marssiesitykset pidettiin Haminan sataman hallissa paperirullien katveessa. Kesän 1998 Tattooseen valmistui sitten Euroopan suurin telttakatos Hamina Bastionin päälle.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Saksojen soittokunnan pitivät historiallisen puistokonsertin Kesäpuistossa vain pari kuukautta ennen Berliinin muurin murtumista ja Saksojen yhdistymistä.

Armens Musikplutonin rumpuryhmä Ruotsista loisti Haminan satamahallissa pidetyissä konserteissa.

Juhani Leinonen ja vaimonsa Päivikki huojentuneina ensimmäisen Hamina Tattoon jälkeen.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image