Omasta poliisista haminalaisia muistuttaa enää vain kyltti entisen poliisi- ja oikeustalon seinässä, näyttää Jarkko Lappeteläinen.

Jarkkis nousi suuren yleisön tietoisuuteen kieltäytymällä jäämästä eläkkeelle 58-vuotiaana, mikä poliiseille tuolloin oli mahdollista.

– Sain silloin pari vuotta jatkoaikaa, mutta 30.6.2012 urani oli todella katkolla. Pelastus tuli yhdenvertaisuuslaista, jonka mukaan poliisinkin on mahdollista palvella virassaan niin halutessaan vaikka 68-vuotiaaksi. Halusin ja palvelin, kertoo Jarkkis.

Viimeiset 3,5 virkavuotta ovat kuluneet Kotkan poliisilaitoksen esitutkintayksikössä.

– Se on varttuneen, kokeneen poliisin paikka. Asennetta olisi riittänyt lisävuosiinkin. Haminassa vuosi sitten elokuussa vieraillut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainenkin vastasi suoraan kysymykseeni, että en voi jatkaa. 68 ikävuotta on rajapuomi. Olet eläkkeesi ansainnut.

Haminan poliisilaitos ajettiin alas vuoden 2016 loppupuolella. Sitä Jarkko Lappeteläinen harmitteli ja harmittelee edelleen haminalaisten sekä virolahtelaisten ja miehikkäläläisten puolesta.

– Hamina ei ollut tuolloin lainkaan lakkautettavien laitosten listalla. Silloisen poliisipäällikkömme päätöksestä poliisitoiminta ajettiin alas Haminassa ja keskitettiin Kotkan uudelle asemalle. Se hämmästytti, että Haminassa ei noustu ponnekkaammin vastustamaan oman poliisiaseman alasajoa.

– Kysyin joiltakin haminalaisilta päättäjiltä silloin, että onko meillä kanttia menettää poliisi omasta kaupungistamme! Asiaa harmiteltiin, mutta taisivat hommat jäädä sille asteelle.

Oman poliisin puuttuminen näkyy ja kuuluu Haminassa:

– Kun poliisi ei ole läsnä, häiriökäyttäytyminen lisääntyy. Kaikenlainen epäkorrekti toiminta aktivoituu, myös rikollisuus. Se on tosiasia kaikkialla, ei vain meillä. Korttelirallit ja mopoilla keulimiset ovat päivittäisiä monin paikoin Haminaa.

– Paikallinen porukka tuntee ja tiedostaa poliisin liikkeet. Kun poliisimaijan perävalot häipyvät Tervasillan taakse, Hamina on jälleen poliisiton kaupunki.

Poliisin palauttamisesta Haminaan on puhuttu, mutta kokenut poliisimies ei siihen jaksa uskoa.

– Kun poliisin kerran menettää, ei sitä helpolla takaisin saa. Ongelma ei ole vain Haminan, se koskee myös naapurikuntia Miehikkälää ja Virolahtea.

Entinen poliisi kyllä keksii tekemistä 68-vuotiaanakin. Patu Patanen on jo kutsunut Jarkkiksen Tervasaaren poliisipäälliköksi.

– Mielenkiintoinen työtarjous, taidan vastata Patulle oolreit.

Mutta tiedossa on muutakin melkein poliisityötä:

– Aloitan elokuussa koulujen alettua Aseman koulun koulu-ukkina. Se on vapaaehtoista työtä lasten elämässä. Työ lasten ja nuorten parissa on tuttua Haminan laitoksen vuosiltani. Sitä tehtiin Ari Taavitsaisen kanssa sydämen palolla.

– Työskentely lasten kanssa on ollut aina lähellä sydäntäni. 13 vuotta pidimme vaimoni Lyan ja tyttäremme Tellun kanssa huostaanotettujen lasten perhekotia Meltissa. Se lopetettiin toukokuussa 2004. Syyskuun 1. päivä 2004 aloitin poliisihommat Haminan poliisiasemalla, kertoo Lappeteläinen.

– Olen eloni aikana tehnyt kaikenlaista työtä. Se on pitänyt mieleni virkeänä elämälle. Päivääkään en vaihtaisi pois.