Huoliteltu työ on ammattimiehen paras valtti. Asiakkaan tuolissa istuu Ossi Hiironen.

Yli 48 vuotta kestänyt ura itsenäisenä yrittäjänä tuli maaliin viime perjantaina, kun parturi Matti Turman sulki liikkeensä ovet Haminassa. 72-vuotias Turman olisi jatkanut vielä vaikka vuosia, mutta sairaus pakotti hänet lopettamisratkaisuun:

– Syöpä kurkkutorvessa. Hoidot aloitettiin tiistaina kuvauksilla ja sen perusteella laaditaan varsinainen hoitosuunnitelma, kertoi Turman.

Takana on vuosikymmenet yrittäjänä. Parturintyöt mies aloitti jo 18-vuotiaana äitinsä Lauran liikkeessä Etelä-Poitsilassa.

– Ensimmäinen vuosi Etelä-Poitsilassa meni parturiopintojen lomassa kunnes 19-vuotiaana aloitin kokopäiväisenä.

Matti löysi oman liikepaikan Satamakatu 7:ssä ja luopui paikastaan vasta nyt. Liikehuoneistossa toimi aikaisemmin leninkiliike.

– Viimeinen viikko oli työntäyteinen. Perjantaina tein töitä iltaan saakka, kunnes sitten laitoin ovet säppiin.

Työkuntoinen ja -haluinen mies ei pidä lopettamistaan ehdottomana:

– Kaikki riippuu hoitojen onnistumisesta. Jos hyvin käy, syksyllä saatan ottaa vastaan asiakkaita tilauspohjalta kotona Summassa, jossa toinen autotallini on valmiina odottaen parturivarustelua.

– Osa asiakkaistani on suorastaan vaatinut jatkamista. Nyt etenen kuitenkin sairauden ehdoilla.

48 yrittäjävuoteen on sopinut ylä- ja alamäkiä. Lamavuodet ovat koskettaneet heti myös parturiyrittäjää.

– Lamassa asiakkaiden hiusten leikkausvälit pitenevät. Näin kävi myös koronan iskiessä päälle keväällä. Asiakasliikenne loppui kertaheitolla kokonaan ja pidinkin siihen paikkaan puolentoista kuukauden loman.

Matti Turman on vanhan koulukunnan parturi, joka tekee vain saksityötä. Surisevat koneet ovat hänellä hiusten rajauksia varten.

– Tiedän, että juuri saksityö on asia, joka on saanut asiakkaat pysymään minulla. Hiusten leikkaus saksityönä tuo huolitellun lopputuloksen, koneleikkauksena lopputulos jää aina vajaaksi.

– Kyllä muutkin parturit saksityön hallitsevat, mutta sitä täytyy heiltä vaatia!

Matti suhtautuu huomispäivään luottavaisesti. Hyväkuntoinen mies on valmis hoitoruljanssiin.

– Uni on tullut hyvin, hermoni ovat kunnossa. Uskon vakaasti, että tästä kyllä selvitään, avoimesti olen kertonut yllättävästä sairaudestani kaikille, sanoo Matti.

  • Slider image

Matti Turman sanoo, että 98 – 99 % hänen asiakkaistaan on vakioasiakkaita.

  • Slider image