Koronan iskettyä keväällä Suomen kanveesiin alkoi monilla aloilla systemaattinen selviytymistaistelu. Kulut ja ei-välttämättömät hankinnat minimiin ja siitä päivä kerrallaan eteenpäin.

Maan hallitus tuli apuun tukineen, mutta kaikkia yrittäjiä ei onnistanut.

Matkailuala oli sormi suussa. Mistä löytyvät turistit, kun portit ulkomaille olivat käytännössä kiinni? Ulkomailta tuli pelkästään varausten peruutuksia ja samalla Suomessa peruutettiin urakalla kesäksi suunniteltuja tapahtumia.

Haminassa peruuntuivat Hamina Tattoo, Kotkassa Meripäivät sekä lukematon määrä pienempiä tapahtumia.

Kun yksi loppuu, ovet avautuvat toiselle. Näin kävi Haminassa. Kuin maasta polkaistuna alkoi intohimoinen kotimaanmatkailu vain senvuoksi, koska ulkomaille ollut menemistä. Lomailuinto ei ollut kadonnut mihinkään, mutta kuluneena kesänä päätettiin löytää lomakohteet ihan koto-Suomesta.

Eikä jäänyt Haminakaan osattomaksi. Haminan hotelliyrittäjä kertoi, että heinäkuu oli kaikkien aikojen huippu. Huonevaraukset liikkuivat 100 %:n tuntumassa eikä likikään kaikille kysyjille ollut tarjota huonetta.

Toinen yllätys tuli hotellin vastaanotosta: yli 90 % hotellivieraista päätti suunnata kesäretkensä Haminaan juuri suurlippumme vuoksi! Suurlippu-uutisointi toi Haminalle sellaisen mainospiikin, johon  ei taitavinkaan mainosmies olisi konsteillaan koskaan pystynyt.

Ei Haminan kesä kuitenkaan suurlipun varassa ollut. Kun matkailijat Haminaan saapuivat, samalla he löysivät taiteilija Jukka Rintalan loistokkaan näyttelyn Unelmien tanssiaiset. Haminan ainutlaatuinen ympyräkaava sai vieraat kävelemään kameroineen pitkin katuja ja valleja ja osansa vieraitten euroista saivat myös kahvilat ja muut matkailupalveluja myyvät yrittäjät.

Kaikkien katseet ovat kuitenkin jo nyt ensi kesässä, johon mennessä koronan uskotaan ja toivotaan hellittäneen.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja