Valojen yön erikoisin tilaisuus alkaa Raatihuoneentorilla perjantaina jo klo 16, kun Haminan Tähtikaduksi nimetyllä torilla julkistetaan ja paljastetaan Haminan ensimmäiset kunniakansalaiset. Ehdotuksia Tähtikadulle kiinnitettävistä kunniakansalaisten nimilaatoista tuli yli 70 ja lisää tulee koko ajan.

Arvailut ensimmäisistä Tähtikadun nimistä ovat käynnissä, siihen syyllistyn nyt itsekin.

Tarjottujen ehdokkaiden listalla on lukuisia haminalaisia merkkihenkilöitä, jotka nimilaattansa ansaitsevat ja monet sen saavatkin. Monet ehdotetuista syntyivät Haminassa, mutta tekivät mainetekonsa muualla, kaukana Haminasta. Näitä ovat esimerkiksi taiteilija Hugo Simberg, kirjailija Helvi Hämäläinen ja kuvanveistäjä Laila Pullinen.

Haminan lippua viimeiset 25 elinvuottaan heiluttanut Veikko Lavi on kiistatta yksi suurista haminalaisista. Sadoissa ralleissaan ja kupleteissaan hän pääsi suomalaisuuden syvimpään olemukseen tavoittaen teksteihinsä tavallisen kansan arjen iloineen ja suruineen.

Lavin ura alkoi jo 1940-luvulla ja 15 vuoden suvantovaihetta lukuunottamatta jatkui taas vuonna 1970 kestäen tuotteliaana aina kuolemaan 1996 saakka.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen, jokainen ihmiskohtalo oli Laville tärkeä. Lavi lauloi tavallisesta kansasta, työstä ja työläisistä enemmän kuin rikkaista porhoista, joille riitti kuitenkin piikkiä laulujen rivien väleissä.

1930-luvulla Suomen olympiajoukkueeseenkin ehdolla ollut kuulantyöntäjä Lavi muistetaan kaikkialla haminalaisena, vaikka hän syntyjuuriltaan kotkalainen olikin. Lauluja syntyi solkenaan useita satoja. Monet eturivin artisteistamme ovat noteeranneet juuri Veikko Lavin laulutekstien tekijänä parhaaksi, sillä Lavin lauluissa on aina koskettava tarina, joissa jokainen ihminen on laulun arvoinen.

Lavi on lauluillaan Tähtikadun laattansa ansainnut.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja