Haminan Palloilijat järjesti pesäpallokauden kovimman jytkyn voittamalla ykköspesiksen ja nousemalla ensi kauden superpesikseen. Kovilla satsauksilla sarjaan lähteneen Oulun Lipon oli taivuttava viiteen peliin venyneessä finaalisarjassa.

HP:n edellinen piipahdus superpesiksessä jäi yhden suven mittaiseksi. Joukkueen rakentaminen iskukykyiseksi jäi kiinni euroistakin, mutta nyt ei tarvittu selittelyjä. Verrattuna kauteen 2019 HP:n joukkue oli tällä kaudella hyvähenkinen ilman ainoatakaan heikkoa lenkkiä. Kun pelaamisen taso kesti pitkälle syksyyn venyneen kauden loppuun saakka, joukkueella on taustavoimineen syytäkin paukuttaa henkseleitään.

Kun yksi kausi päättyy, toinen alkaa. HP:n johdolla on nyt tiivis urakka koota kaupunkiin vielä muutaman piirun parempi joukkue, joka oikeasti menestyisi myös superpesiksessä. Nykyinen ryhmä on hyvä pohja joukkueen rakentamiseen, mutta superpesiksen pitkä ja tiivistahtinen sarja vaatii joukkueelta myös syvyyttä.

Haminan kaupunginvaltuusto kokoontui tiistai-iltana. Kokouksessa ei ainakaan virallisesti keskusteltu vielä uuden katsomorakennuksen saamisesta Vallikentälle, mutta epävirallisesti esiin kaivettiin jo pari vuotta sitten esilläolleet katsomosuunnitelmat.

HP:n joukkue antoi katsomopuheille parhaat mahdolliset suositukset. Pesäpalloväelle luvattiin jo viime vuonna uutta katsomoa, mutta ehtona oli yltää superpesikseen. Nyt se kivi on käännetty ja on aika ottaa katsomokysymys uuteen harkintaan.

HP osoitti ykköspesiksen finaaleissa kiistattomasti myös urheilullisen tasonsa. Mitä pidemmälle kausi venyi, sitä vaikeampi vastustajilla oli tehdä tulosta HP:n ulkokenttää vastaan.

Ratkaisevassa viidennessä finaalipelissä Oulussa haminalaiset kaivoivat aseekseen myös yleisön, tällä kerralla vastustajan eli Oulun kotiyleisön. HP käänsi äänekkäästi omaa joukkuettaan Oulua kannattaneen yleisön metelöimisen voimavarakseen. Kun lopullinen ratkaisu kotiutuskilpailussa oli käsillä, haminalaisten pelinjohto ilmoitti pelaajille: eiköhän hiljennetä tuo mökäporukka! Se onnistui ja voitto tuli!

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja