Sinä yönä kaikki meni pieleen. Ensin auton jarrut lakkasivat toimimasta, sitten kissa sairastui ja kampaajan tekemä käsittely hiuksissani epäonnistui. Näin tietenkin unta. Heräsin vasta siinä vaiheessa, kun unessa silmästäni mukamas irtosi iso palanen. Kun sitten sain uudelleen unen päästä kiinni, sama uni jatkui. Nyt murheena oli, että tililläni oli rahaa vain satanen, eikä se mitenkään riittäisi kaikkien näiden edellisissä unissa ilmenneiden ongelmien ratkaisemiseen. Juupa juu, rahallahan se toki ratkaistaan, jos silmästä irtoaa pala.

Aamulla tämä kaikki hymyilytti ja huvitti minua, mutta ei oikeastaan hämmästyttänyt. Olen aina nähnyt paljon unia, ja enimmäkseen se on minusta hurjan hauskaa. Joskus nuorempana jopa huvikseni selailin listoja unien tulkinnasta – tiedätte kai ne, joiden mukaan ampiainen varoittaa kateellisista ystävistä tai banjo lupaa iloa ja huvituksia. Vaikka eihän kukaan näe unia banjoista. Jo se kertoo, ettei tällaisissa ennustuksissa ole mitään perää.

En silti yhtään ihmettele, miksi unia tulkitaan ja pohditaan. Onhan se nyt kummallista, että alitajunta yhtäkkiä heittää meidät keskelle erittäin todentuntuisia tapahtumia, joihin ei välttämättä edes itse pysty vaikuttamaan. Ei ihmekään, jos niitä joskus on pidetty yliluonnollisina merkkeinä. Mummoni esimerkiksi uskoi vahvasti, että unessa voi kyllä huoletta nähdä jo edesmenneitä läheisiä, mutta jos he alkavat puhua sinulle, on loppusi lähellä.

Nykyään kai tiedämme jo paremmin, mutta silti välillä epäilys hiipii mieleen. Hiljattain ystäväni otti yhteyttä minuun ja kysyi huolestuneen oloisena kuulumisiani. Hän oli nähnyt minusta unta, jossa oli ikävä sävy. Ja vaikka hän kuinka on rationaalinen ja tieteeseen luottava ihminen, oli hänen silti pakko varmistaa. Olisin itse luultavasti tehnyt ihan samalla tavoin, vaikka järkevästi ajatellen tietäisinkin, että luultavasti vain jokin edellisen päivän tapahtuma oli tuonut ystävän mieleeni.

Taikauskoa oli ilmassa silloinkin, kun näin unta lottovoitosta. Muistin nimittäin vielä aamulla numerot, joilla voitto unessa tuli. Kaikki läheiset touhottivat, että nyt niillä numeroilla on pelattava, koska varmasti tulee voitto. Pari vuotta äiti uusi sinnikkäästi minulle kestolottoa ja vihdoin sainkin viisi oikein. Numerot vain olivat sellaiset, että niitä samoja oli kaikilla muillakin. Voittosumma oli muistaakseni noin 30 euroa. Lopetin siihen.

Mullistavin uniin liittyvä kokemukseni sattui pari vuotta sitten. Oli talvi ja kylmä päivä. Olin laittanut käsiini päällekkäin neulesormikkaat ja nahkahansikkaat. Käsiä alkoi kuumottaa, joten päätin riisua päällimmäisenä olleet käsineet. Yhtäkkiä tuntui, että tilanteessa on jotain todella tuttua. Tajusin, että olen usein nähnyt unta, jossa riisun käsineitä, mutta niitä on niin monta päällekkäin, etten koskaan saa kaikkia pois. Olen analysoinut tätä unta huolellisesti ja tulkintani on nyt valmis: luultavasti minulla on öisin hyvin kuumat kädet.

Heidi Nevalainen

Kirjoittaja asuu Kotkassa, mutta ihmettelee tasaisesti ihan koko maailmaa.