– Kaupungilla on toki tyhjiä tiloja, ja parhaillaan arvioidaan mm. mahdollisuuksia, miten kansalaisopiston tiloja saataisiin keskitettyä Vallitaloon, sanoo kansalaisopiston rehtori Maaret Lommi.

Rehtorin toiveena on saada kansalaisopiston tiloja keskitettyä, mikä helpottaisi niin kurssilaisten kuin opetushenkilöstönkin toimintaa. Esimerkiksi osaksi tyhjilleen jääneessä Rauhankadun päiväkodissa olisi sopivia tiloja, samoin kuin vanhassa Vallin koulussa, jonka päärakennus on kokonaan tyhjänä odottaen ratkaisuja jatkokäytöstä.

– Rauhankadun tilojen on kerrottu vaativan remontointia. Sijainniltaan sekin sopisi oivallisesti toimintaamme. Vallin koulu tarjoaisi kansalaisopiston käyttöön ison salin sekä useita luokkahuoneita, mutta ilman remonttia tiloja ei voi käyttää, kommentoi Lommi.

Haminan kiinteistöpäällikkö Sami Kahila sanoo, että niin Rauhankadun kiinteistö kuin Vallin vanha koulurakennuskin ovat realisoitavien kiinteistöjen listalla.

– Vallin koulurakennus kiinnostaa ulkopuolisia toimijoitakin. Keskeisellä paikalla oleva rakennus vaatii remontointia, johon ryhdymme tarvittaessa, jos pitkäaikainen käyttötarkoitus kohteelle löytyy, sanoo Kahila.

Kahila sanoo, että tämä aika on haasteellista kiinteistöjen myymisessä.

– Haminan kiinteistöstrategiaa päivitetään tällä hetkellä muuttuneita tarpeita vastaavaksi. Lista myytävistä kiinteistöistä päivitetään strategiatyön yhteydessä. Voimassaolevan strategian mukaisten myytävien kiinteistöjen osalta otamme tietysti mielellämme ideoita ja ajatuksia vastaan edelleen jatkojalostusta varten, sanoo Kahila.

Hajallaan eri puolilla kaupunkia sijaitsevien opetustilojen lisäksi kansalaisopiston toimintaa piinaa koronapandemia:

– Korona on pienentänyt ryhmäkokojamme. Jos tilanne pandemian vuoksi vaikeutuu yhä, olemme varautuneet myös etäopetukseen. Selviydyimme etäopetuksesta hienosti keväällä, ja selviydymme jatkossakin, sanoo rehtori Lommi.