Jokaisella meistä pitäisi olla vähintään yksi huonekasvi. Tai kaksi. Tai kaksikymmentä. Varsinkin näin koronan aikaan, kun on suositeltavaa viettää aikansa sisällä suuria väkijoukkoja vältellen, voi neljä seinää käydä tuntumaan ahdistavalta. Ulos luontoonkaan ei tee mieli, kun on kylmä, märkä ja kohta todella karun näköistä, kun puista tippuvat lehdet. Tällöin on aivan mahtavaa, jos kotoa löytyy jotain vihreää, mitä ihailla leivän päälle laitettavan kurkun lisäksi. Huonekasveja nimittäin, kiitos kyllä!

Kasvien ei tarvitse olla isoja, kalliita ja haastavia uusia trendikasveja, sillä ihan peruskasvejakin saa halvalla ruokakaupasta tuomaan iloa kotiin. Jo pieni kaktuskin valoisalla työpöydällä tuo iloa, motivaatiota ja viihtyvyyttä.

Kasvit ovatkin hyviä sisustuselementtejä tuoden luonnon rentouttavan vaikutuksen kotiin, minkä takia ei ole yhtään yllättävää, että ne ovat olleet hetken aikaa sisustus­trendeissä pinnalla.

Ja mikä parasta, nämä sisustuselementit tuottavat happea ja osa jopa puhdistaa huoneilmaa, kuten esimerkiksi aloe vera.

Sen lisäksi, että kasvit toimivat sisustuksen rikastuttajina, ne ovat oiva harrastus, johon voi käyttää niin paljon tai vähän aikaa kuin vain tahtoo poistumatta kotoa. Niitä voi hoitaa omina huonoina hetkinä, kun ei jaksaisi tehdä mitään muuta. Ne luovat rentoutumisen tunnetta. Jos kasveja on onnistunut hoitamaan hyvin, ne tuottavat iloa ja onnistumisen tunnetta uusien lehtien muodossa, ainakin allekirjoittaneelle.

Kasvit ovat myös omalla tavallaan helppoja lemmikkejä, joita hoitaa, eikä ole niin traagista, jos yksi kasvi kuolee verrattuna siihen, jos vaikka kuolisi yksi kissa.

Kasvien hoidossa kannattaa kuitenkin ottaa selvää, mikä laji on kyseessä, että osaa hoitaa niitä oikein ja varoa, jos kasvi on myrkyllinen lemmikkieläimille. Esimerkiksi rönsylilja on ainakin kissoille ja koirille turvallinen kasvi, joka puhdistaa huoneilmaa ja pärjää vihertumpelonkin hoidossa.

Jos haluaa vain kasvien kauniin ulkomuodon, mutta ei vastuuta hoitamisesta, ovat tekokasvit myös ihan käypä valinta.

Mimi Korjus

Kirjoittaja on haminalainen opiskelija.