Erja Lyytinen Wanhalla Työskillä ensi lauantaina. (Kuva: Dirk Eidner)

Blueskitaristina maailman taitavimpiin lukeutuva Erja Lyytinen vierailee jälleen Haminassa. Hänen keikkansa on Wanhalla Työskillä lauantaina 7.11. Edellisen kerran Lyytinen musisoi Työskillä Mosna Blues -keikalla pari vuotta sitten.

Erja Lyytinen nousi maailmanmaineeseen blueskitaristina 2000-luvulla, mutta kaikki alkoi Kuopiosta. Lapsuudenkodin viulu vaihtui 15-vuotiaana kitaraan ja siitä alkoivat keikat tanssimuusikoina työskennelleiden vanhempien kanssa.

Konservatorio-opinnoista tie vei Sibelius-Akatemiaan, josta hän valmistui maisteriksi ensimmäisenä naisena sähkökitara pääaineenaan.

Elämäni biisi -ohjelmassa TV1:ssä hän tunnusti, että 18-vuotiaana opetustilanteessa nähty Ray Charlesin esittämä sävelmä Georgia on my mind oli viimeisin kalaus siihen, että blues on hänen juttunsa!

– Tumma afroamerikkalainen mies eli pianonsa takana sen biisin tunteella, jolloin minulle kirkastui, että tätä minä haluan tehdä. Siitä perustin ensimmäisen bluesbändini, kertoi Lyytinen ohjelmassa.

Viime vuosikymmen oli aikaa, jolloin Erja Lyytinen purjehti musiikillaan menestyksestä toiseen. 2017 alan huippujulkaisu Guitar World nimesi hänet Vuoden kitariksi, 2019 Guitar World nosti Lyytisen Euroopan kakkoseksi edellään vain brittilegenda Eric Clapton.

Urallaan Lyytinen on soittanut keikoilla lukuisten huippumuusikoiden kanssa. Helsingissä Kaisaniemen puistossa kesällä parii vuotta sitten maailmankuulu kitaristi Carlos Santana pyysi Lyytisen jammailemaan kanssaan lavalle. Hän antoi Lyytiselle nimen Salama sekä kutsui häntä uudeksi ystäväkseen, joka edustaa tulevaisuutta.

– Wanha Työski on tuttu ja hyvin soiva keikkapaikka. Isoisänne ovat siellä aikanaan tanssineet häitään, nyt ei ole sitä musaa tarjolla, nauraa taiteilija.

– Hyvä meininki, sitä on Haminassa aina riittänyt. Kannattaa varautua lippuihin ajoissa, tuppaavat loppumaan kesken, vinkkaa Lyytinen.

Wanhan Työskin bileet jatkuvat loppusyksyn suunniteltuun tahtiin. Ennen Erja Lyytisen keikkaa perjantaina 6.11. lauteille nousee Kyösti Mäkimattila ja Varjokuva. Seuraavana viikonloppuna järjestys on perjantaina Tapani Kansaa paikkaava Teemu Harjukari ja lauantaina Klamydia ja siitä eteenpäin 20.11. Saija Tuupanen ja 21.11. Aarne Tenkanen.

– Noudatamme tiukasti kaikkia viranomaismääräyksiä turvaväleineen. Viinahanat suljemme klo 24 ja paikan pitää olla tyhjänä klo 01, ilmoittaa Wanhaa Työskiä isännöivä Jouni Hietanen.