Haminan kaupunginvaltuusto käsitteli tiistaina illansuussa viimeistä talousarviotaan eli budjettiaan. Ensi huhtikuussa edessä ovat uudet kuntavaalit ja osalle valtuutettuja eilinen budjettivaltuusto jäi viimeiseksi.

Talous on perinteisesti yksi kuntapolitiikan kiistellyimpiä asiakokonaisuuksia, mutta nyt siitä ei taida Haminassa olla kuntavaalien suureksi kiistelyn aiheeksi. Haminan talous on olosuhteet huomioiden hyvässä kunnossa ja siitä on kiitettävä kaupunginhallitusta, muita päättäjiä sekä myös virkakuntaa. Menokuri on pitänyt kiitettävästi.

Tältä vuodelta talous näyttää noin 5,7 miljoonan euron positiivista tulosta. Mörkönä taustalla kummittelee kuitenkin Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote, jonka kumulatiivinen alijäämä keikkuu noin 30 miljoonassa. Alijäämän kattamiseen on Haminankin osallistuttava parilla miljoonalla eurolla.

Mairittelevalle vuositulokselle löytyy syy valtion maksamista koronan hoitoon osoitetuista ylimääräisistä tuista, joita Haminalle lohkesi 5 miljoonaa euroa. Kertaluontoinen koronatuki koskee vain tätä vuotta, ensi vuonna auttavaa kättä ei enää ole. Senvuoksi hyvässä taloustilanteessa päättäjiltä odotetaankin varautumista tulevaan, hyvää on puskuroitava myös tulevaisuuden varalle.

Mitään suuria investointeja Haminalla ei ole ensi vuodelle näkyvissä. Tervasaaren laiturit saadaan kuntoon ensi ja seuraavan talven aikana reilulla 2 miljoonalla ja uusi paloasema lohkaisee investoinneista 1,3 miljoonaa.

Lähivuosien seuraava suurempi investointikohde on uuteen koulurakennukseen investoiminen läntisessä Haminassa, mutta se on sitten seuraavan kaupunginvaltuuston asia.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja