Todella monella ihmisellä menee palkokasvi sieraimeen, kun jo lokakuun alussa kaupoista löytyy joulukalentereita ja konvehtirasiota, vaikka näin on joka syksy ja onhan niitä toki jo pienemmissä määrin halloweenkrääsän rinnalla. Itse toivoisin niitä kauppoihin melkeinpä heti kesän jälkeen. En ihan, vasta syyskuussa tai lokakuun alussa. Ei ole yhtä ihanaa kauppareissua kuin se, jolla voi hipelöidä joulunauhoja ja muita koristeita.

Vuosi 2020 on ollut rankka, joten miksi ei aloittaisi joulun viettoa jo nyt, kun koteihimme hiipivän joulun viettotavasta ei ole varmuutta? Minulle ainakin joulu tarkoittaa iloista rauhoittumisen aikaa, jota nyt kyllä todellakin tarvitsee. Jouluvalot ja koristeet tuovat myös mukavaa lisäpiristystä, valoa ja väriä pimeään marraskuuhun.

Kaikki jouluvalot eivät ole edes niin jouluisia, joten niitä voi ripustaa piristämään omaa ja ohikulkijoiden pimeää iltaa, vaikkei joulusta niin välittäisikään vielä. Minulle tärkeintä joulussa ovat juurikin koristeet, valot, musiikki ja ruoka. Leivoin lokakuussa ensimmäiset piparit ystäväni kanssa sen kunniaksi, että glögit saapuivat kauppoihin. Glögiähän olen juonut jo tänä jouluna, eli kesän jälkeen litroittain itselleni viime tammikuussa haalimasta glögivarastostani.

Minulle siis ei tärkeintä joulussa ole sen uskonnollinen sanoma, vaan tunnelma. En kuitenkaan kiellä muilta tätä puolta joulusta, jokainen viettäkööt joulua omalla tavallaan tai olkoot viettämättä. Itse kuitenkin aion jatkaa jo huomenna erilaisten glögien maistelua ja niistä arviointien kirjoittamista omaan vihkooni, jotta voin muistaa kaikkien makuvivahteet ja sen lisäksi toimia lähipiirini glögieksperttinä.

Radiosta voit kuunnella jo jouluradiota ja sen myötä joululauluja, joten eikö nyt olekin siis joulu, joululaulujen ollessa saatavilla? En välitä siitä mitä muut sanovat, vietän joulua jo nyt. Vietä tai älä vietä, mutta älä jookos pilaa minun tai muiden joulunystävien hyvää tunnelmaa kakomalla joulukoristeiden edessä.

Mimi Korjus

Kirjoittaja on haminalainen opiskelija.