Haminan kulttuuripalkitut itsenäisyyspäivän viimassa vas. Maiju Pohjola, Varpu Eronen ja Tuukka Sandström sekä palkinnot luovuttanut Elina Inkeroinen-Lalu ja kulttuurituottaja Aino Satama.

Haminan kaupungin hyvinvointivaliokunta on myöntänyt vuoden 2020 kulttuuripalkinnon Maiju Pohjolalle ja yhteisesti Varpu Eroselle ja Tuukka Sandströmille. Päätös tehtiin huomioiden kuntalaisilta saadut 11 ehdotusta kulttuuripalkinnon saajiksi.

Kulttuuripalkinto on jaettu Haminassa vuodesta 2011 lähtien.

Kultturipalkintoon liittyvää kansalaisjuhlaa ei tänä koronavuonna voitu järjestää, mutta palkinnon painoarvoa ei poikkeuksellinen juhlistamistapa himmennä yhtään.

– Vuosittain jaettavalla kulttuuripalkinnolla Hamina haluaa kannustaa kulttuurintekijöitä sekä osoittaa arvostusta aktiivisille toimijoille ja kaupungin kulttuuritoimintaa edistäneelle tai innovatiiviselle toiminnalle, sanoi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Inkeroinen-Lalu vaatimattomassa palkitsemistilaisuudessa Raatihuoneen edustalla.

Kulttuuripalkinto voidaan myöntää vuoden kulttuuritoimijalle, tapahtumalle tai teolle. Kaikissa tapauksissa palkinnonsaaja voi olla joko yksityishenkilö, vapaa ryhmä, rekisteröity yhdistys tai muu yhteisö. Yleensä palkintoja jaetaan vain yksi kappale, mutta tänä poikkeuksellisena vuonna on päätetty tehdä kompromissi kahden tasaväkisen ehdokkaan kesken ja jakaa kaksi kulttuuripalkintoa.

– Tällä kerralla päätöstä puolsi esitettyjen palkinnonsaajien työn merkittävyys ja sisällöllinen yhtenevyys. Palkinnot kohdistuvat sanataiteeseen, jonka edustajia ei ole aiemmin vielä palkittukaan. Kaikki palkittavat toimivat myös Haminan runoyhdistyksessä, joka järjestää Runouden rajoilla -festivaalin, valotti Inkeroinen-Lalu.

Maiju Pohjolan esikoisrunoteos Lautuma (Aviador 2020) on vuoden kulttuuriteko. Vehkalahtelaislähtöisen kirjoittajakouluttaja Tommi Parkon sparrausryhmästä esiin ponnahtaneen esikoisrunoilija Maiju Pohjolan teos Lautuma on ollut ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuoden 2020 esikoisteokseksi.

Lautuma on pelkistetyistä pienistä teksteistä koostuva yhtenäinen teoskokonaisuus, jonka yksityiskohdista voi lukea useamman sukupolven tarinan molemmin puolin itärajaa. Helsingin Sanomien kritiikissä Lautumaa kehutaan poikkeuksellisen ehyeksi. Sekä lukijoiden että kriitikoiden suosion saavuttanut Lautuma kohottaa Haminan mainetta kirjailijakaupunkina.

Taiteilijapariskunta Varpu Eronen ja Tuukka Sandström ovat aktiivisia kulttuuritoimijoita Haminassa. Varpu Eronen on kuvataiteilija ja kuvataiteen opettaja. Hän toimii Haminan Taideseuran puheenjohtajana. Tuukka Sandström on kirjankustantaja, kirjailija ja ansioitunut venäläisen kirjallisuuden suomentaja.

Varpu Eronen ja Tuukka Sandström ovat järjestäneet lukuisia lasten ja nuorten sanataidetyöpajoja Haminassa. Yhteisprojektina on valmistunut valtakunnallistakin huomiota ja kiitosta saanut lastenkirja Kuutarhuri (Avain, 2020), jonka on kirjoittanut Tuukka Sandström ja kuvittanut Varpu Eronen.

– Kaupungin kulttuuritoiminnassa ollaan menossa valoisaan suuntaan. Toimitilojen suhteen on tullut kiinnostavia avauksia ja vireillä on hyviä hankkeita Oolannin puistoa myöten, sanoo Varpu Eronen.

Kaikki palkitut toimivat Haminan Runoyhdistys ry:ssä, joka järjestää Runouden rajoilla -festivaalin vuosittain syyskuussa Haminassa.

  • Slider image

Kulttuuri palkitsee joskus näinkin päin: Maiju Pohjola (vas.), Tuukka Sandström ja Varpu Eronen.

  • Slider image