Alkuviikon lumisateet saivat hiihtäjät liikkeelle.

Haminan kaupunki on aloittanut vauhdilla hiihtolatujen kunnostamisen. Viime viikolla ulkoliikuntatiimi aloitti latupohjien kunnostamisella ja viikonloppuna alkaneiden lumisateiden jälkeen päästiin jo latujentekoon.

– Ladut saatiin pohjattua hyvin juuri ennen lumisateita. Työt reiteillä jatkuvat ja nyt näyttää, että lunta on tulossa riittävästi, huomattavasti viime talvea enemmän, arvio ulkoliikuntatiimin vetäjä Jarkko Urpalainen.

– Ladut eivät kuitenkaan ole koskaan kunnossa heti lumisateiden jälkeen. Valmista latua syntyy sitä mukaa, kun ehdimme latuja ajamaan.

Suositulle Tarmolan kuntoradalle on tullut täksi talveksi tärkeä parannus, kun myös reitin takalenkki on saanut nyt myös valaistuksen. Valot hellivät hiihtäjiä joka päivä klo 07 – 22.

Tarmolan reitin takalenkin kiertosuunta on nyt muutettu vastapäivään:

– Kiertosuunta muutettiin turvallisuussyistä, sillä reitin varrella on ollut vauhdikas tienylitys. Nyt sama tie ylitetään maltillisemmalla vauhdilla.

Nyt poistui myös etu- ja takalenkkien yhtymäkohdan kohtaamispaikka eli reitti ei olekaan enää kahdeksikon mallinen. Takalenkin pohjan parantaminen jatkuu vielä hiihtokelien päätyttyä keväällä ja kesällä.

– Parannuksia on tehty myös Ruissalon hiihtomaassa, jossa on erikseen alueet hiihtäjille ja laskettelijoille.

Jalankulkijat ja motoristit pois hiihtoladuilta!

Koirien ulkoiluttajat sekä muut jalkamiehet ja -naiset pitävät usein valitettavasti latureittejä ominaan ja ladut poljetaan jalkaisin muusiksi. Näin on jo käynyt Tarmolassa sekä Vilniemellä, jonne kyläläiset ovat omatoimisesti vetäneet ladut. Ruissalossa latureittien raiskaamiseen on pitkät perinteet, reiteille ajellaan milloin crossimopoilla tai mönkkäreillä.

– Latu-urien pilaaminen ei ole vain Haminan ongelma, sama juttu toistuu muuallakin joka talvi. Kyllä ulkoilijoiden pitää ymmärtää, että ulkoilureiteille vedetyt ladut on tarkoitettu hiihtäjille, jolloin jalkamiehet ja -naiset voivat siirtyä muille reiteille, sanoo Haminan liikuntapaikkavastaava Heikki Vuoksiala.

– Kävelylenkkejä voi tehdä jalkakäytävillä ja pyöräteillä. Jos on liukkautta, kannattaa käyttää nastoitettuja jalkineita.

Ongelma on yhteinen eri puolilla maata. Merkillisesti ulkoilijat eivät huomaa sesongin vaihtumista hiihtosesongiksi, ei vaikka reiteille ilmestyy hoidettuja latuja!

– Samaan ilmiöön törmäsin vastikään Vuokatissa. Hiihtoladuilla näkyi jalankulkijoita, mutta siellä mentiin myös moottoriajoneuvoilla. Onneksi latukävely on ohimenevä ilmiö, joka loppuu, kun jalankulkija saa riittävästi kärjekkäitä kommentteja hiihtäjiltä, arvioi Vuoksiala.