Vuorelan Helsingin-linja lähdössä Virojoelta. Kuljettaja Matti Notkola saattamassa sisarukset Asta ja Laura Vuorela.

Yli 80-vuotias Liikenne Vuorela on kamppaillut koronapandemian kourissa viime maaliskuun mustasta torstaista 12.3. lähtien. Asta Vuorela muistaa tuolloin radiosta vyöryneet uutiset uhkaavasta pandemiasta ja ensimmäiset varautumisohjeet.

– Silloin ei kukaan arvannut, mihin tämä johtaa. Nyt pandemiaa on kestetty kohta vuoden päivät, eikä valitettavasti loppua ihan vielä taida näkyä, sanoo Vuorela.

Mutta eteenpäin mennään ja tulevaisuuteen katsotaan Liikenne Vuorelassakin:

– Vuodenvaihteesta lähtien meillä on ollut kaksi Helsingin vuoroa, mutta 22.2. starttaa jälleen huililla ollut kolmas vuorommekin. Lähtöajat Haminasta Helsinkiin ovat silloin klo 7.50, 12.00 sekä perjantaisin ja sunnuntaisin 14.05. Paluukyydit Helsingistä starttaavat klo 13.15, 16.00 ja perjantaisin sekä sunnuntaisin 17.30.

Koronapandemia on lopettanut miltei kokonaan Vuorelan tilausliikenteen.

– Kipuillut on vakiovuoroliikenne paikallistasollakin. Toisen asteen opiskelijoiden puuttuminen toki näkyy, mutta onneksi sentään peruskoulun puolella on vielä lähiopetusta.

– Meillä on ollut töitä koko porukallemme, mutta resursseja olisi ollut vaikka ajojen tuplaamiseen.

Bussiliikenne on osa matkailubisnestä. Asta Vuorela näkee koronan rusikoineen kovalla kädellä koko alaa. Hän tuntee syvää myötätuntoa esimerkiksi matkatoimistoja kohtaan, sen tuskan voin kyllä ymmärtää.

– Toiveikkaan optimistinen pitää olla tiukassakin paikassa. Ei täällä itku auta, saatanallinen ralli vaan päälle, heläyttää Vuorelan Asta lempilauseensa.

Koko Suomi, koko maailma odottaa nyt täysimittaisten rokotusten käynnistymistä kaikkialla. Asta Vuorela sanoo, että ennen täysimittaisia rokotuksia koronapandemiaa vastaan on edelleen suojauduttava THL:n ohjeiden mukaan. Joukkoliikenne ja bussinkuljettajat ovat koko ajan vaarassa.

– Meillä kuten muillakin bussifirmoilla on vahva suositus, että matkustajat käyttäisivät maskeja. Maskittomiakaan ei kuitenkaan jätetä pysäkeille.

– Odotamme rokotusohjelmien pikaista käynnistymistä. Toiveemme on myös, että kaikki palvelualat pääsisivät rokotuslistoille ensimmäisten joukossa.