Uuden-Summan koulun Jesse Jääskeläinen omassa testiosioissaan, jota valvoivat naprapaattiopiskelijat Jenni Riihimäki (vas.) ja Maria Mahkonen.

Ensi syksynä on Haminan seiskaluokan aloittaville koululaisille tarjolla kaksi urheiluluokkaa. Pappilansalmessa urheiluluokka on ollut tarjolla jo syksystä 2015 lähtien, mutta ensi syksynä urheiluluokka aloittaa myös Vehkalahden koulussa, jossa liikuntapainotteinen luokka muuttuu urheiluluokaksi.

Urheiluluokalle oppilaat valitaan testien perusteella. Viime viikon testauksia hoitivat liikunnanopettajat, Etelä-Kymenlaakson Urheiluakatemian toiminnanjohtaja Jiri Auranen sekä joukko naprapaattiopiskelijoita.

– Kahteen urheiluluokkaan tuli 47 hakijaa, joten kovin monta halukasta ei tarvitse tässä vaiheessa karsia. Testasimme lihaskuntoa, motoriikkaa, kimmoisuutta, tasapainoa ja rytmiikkaakin, kertoi Auranen.

Tuuli Kriktilä uskoi pärjänneensä hyvin testeissä.

U-luokille halukkaissa oli eroja. Oppilaat olivat saaneet jo etukäteen infopaketin testeistä ja testeihin valmistautumisesta. Toiset ottivat ohjeista kopin ja jälki oli varmaa tekemistä. Myös seuravalmentajat ottavat näitä harjoitteita ohjelmaan jo aikaisemmin, jolloin testeihin ei tarvitse tulla ummikkoina.

– Seuraavissa testeissä vuoden kuluttua käytämme Suomen olympiakomitean suosittelemaa testiä. Kun testin osiot ovat etukäteen tiedossa, voi testeihin harjoitella oma-aloitteisesti ja niitä voi hyödyntää lajien oheisharjoittelussa, sanoo Auranen.

Kuutosluokkalainen Tuuli Kriktilä tuli hyvin valmistautuneena testeihin vakaana aikomuksenaan myös selvittää testit kunnialla!

– Olen tutustunut testeihin jo etukäteen, temput ovat tuttuja kotiharjoittelusta ja useista harjoituksista kertoi Tuuli, jonka omia lajeja ovat tanssi ja jalkapallo.

Auranen sanoo, että urheiluluokilla on merkitystä, kun kaupunki kehittää vetovoimaansa:

– Vuosi sitten testeissä kävi lahjakas nuori Virolahdelta. Kun urheiluluokalle voitiin hyväksyä vain haminalaisia, nuoren perhe päätti muuttaa oitis Haminaan ja sillä varmistui paikka urheiluluokalle, paljasti Auranen.

Naprapattiopiskelija Jani-Petteri Partanen näytti testattaville mallisuorituksen kuntopallon heitossa.

Opiskelu urheiluluokalla antaa mutta se myös vaatii:

– Urheiluluokalla saa tupla-annoksen liikuntaa. Oman liikunnanopettajan antamaa yleisliikuntaa tulee seiskaluokalla tunti muita luokkia enemmän. Kasilla ja ysillä yleisliikuntatunnin päälle tulevat myös lajitunnit omaan urheilulajiin sekä vielä Olympiakomitean tukema tunti ohjattua telinevoimistelua, valistaa Auranen.